energetska obnova

GRADSKE VIJESTI Uskoro će Centar za kulturu Čakovec zasjati u novom ruhu!

Razdoblje provedbe Projekta trajat će do 21. listopada 2025. godine

U čakovečkom Centru za kulturu održana je početna konferencija povodom provedbe projekta -„Energetska obnova Centra za kulturu Čakovec“ na kojoj su gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, ravnateljica Centra za kulturu Helga Lajtman, voditeljica marketinga CZK-a Lana Andorić Šarić te Damira Vresk, pročelnica Odjela za europsku integraciju, gospodarstvo i digitalizaciju predstavile javnosti detalje samog projekta.

Naime, Ministarstvo kulture i medija, objavilo je u ožujku 2023. godine Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava pod nazivom „Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra” iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026.

Cilj Poziva bio je usmjeren na energetsku obnovu zgrada koje imaju status pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra ili se nalaze unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline, u stopostotnom su javnom vlasništvu, namijenjena su obavljanju kulturne djelatnosti i nisu oštećene u potresu. Prijavitelj, ujedno i korisnik ovog projekta je Centar za kulturu Čakovec, a Grad Čakovec kao osnivač ustanove pružat će Centru potrebnu financijsku, stručnu i drugu pomoć u održavanju i upravljanju objektom.

Tom prigodom gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini na konferenciji je kazala. “Riječ je o projektu o kojem smo već duže vrijeme razgovarali, jer CZK-u je potrebna energetska obnova, koju su slične ustanove diljem Hrvatske već realizirale. Ukupna vrijednost projekta je 1.263.268,31 eura, dok je ukupan iznos prihvatljivih troškova 1.087.355,19 eura. Stopa sufinanciranja prihvatljivih troškova, odnosno intenzitet potpore od strane Ministarstva kulture i medija je 100 %, čime se neće opteretiti gradski proračun. Ono što je također važno istaknuti je to što će na krovu zgrade Centra za kulturu biti postavljeni solarni paneli čime će se smanjiti troškovi električne energije, i time omogućiti korištenje sredstava za druge kvalitetne programe i sadržaje. Radovi počinju u ponedjeljak, 4. studenoga, no unatoč velikom obimu zahvata svi programi Centra za kulturu izvodit će se i biti realizirani prema ranije utvrđenom programu i rasporedu. “ kazala je gradonačelnica Cividini.

Razdoblje provedbe Projekta trajat će do 21. listopada 2025. godine

Ravnateljica Centra za kulturu Helga Lajtman je govoreći o radovima koji će se tijekom realizacije projekta provesti istaknula. „Glavni cilj projekta je energetska obnova zgrade CZK Čakovec te provođenje mjera energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije što će rezultirati smanjenjem potrošnje energije i smanjenjem emisija CO2. Mjerama energetske obnove koje obuhvaćaju: izvedbu toplinske izolacije zidova, krova i podova/stropova, modernizacija i zamjena sustava grijanja, zamjena sustava rasvjete, ugradnja sunčane elektrane te mjere za smanjenje potrošnje vode rezultirat će se uštedom godišnje potrebe toplinske energije za grijanje od 58,02 % i uštedom godišnje primarne energije od 86,59 % i smanjenjem CO2 od 88,34 %.“, istaknula je Lajtman.

Završetak energetske obnove Centra za kulturu Čakovec, planiran do listopada 2025. godine, korak je prema početku cjelokupne obnove CZK-a, kazala je na kraju gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini s obzirom na to da je potrebna i obnova same dvorane, o čemu se razmišlja uvrštavanjem tog projekta u proračun Grada Čakovca za 2025. godinu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije