početak suradnje

NOVI PRISTUP Grad Čakovec i Arhitektonski fakultet započeli suradnju koja će utjecati na uređenje grada

Grad Čakovec i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu započeli su suradnju koja će jednim djelom oblikovati budućnost urbanizma u samom gradu

 U okviru kolegija “Radionica 3 – Urbanizam” koji će se održavati tijekom akademske godine 2024./25., te na kolegijima “Urbanistička radionica I – planiranje naselja” i “Urbanistička radionica II – preobrazba gradskog prostora” u akademskoj godini 2025./26., studenti će imati priliku istražiti i razviti inovativna urbanistička rješenja.

Tim povodom Čakovec je već posjetila grupa studenata Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba. U upoznavanju grada, tijekom samog obilaska arhitektica Dora Ramušćak simultano je na terenu održala kratka predavanja o povijesnoj i aktualnoj problematici pojedinih kvartova i lokacija Grada na koju će studenti zajedno s mentorima rješavati kroz nastavne programe fakulteta. Njihove ideje, analize i ponuđena rješenja će se zajednički razmatrati i koristiti za poboljšanje prostorno planske dokumentacije i konkretne realizacije pojedinačnih problema (lokacija) uređenja grada.

Nakon obilaska Čakovca, u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Međimurja održana su i zanimljiva predavanja. Tako je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini upoznala studente o društvenom, urbanističkom i kulturološkom kontekstu u kojem se danas grad razvija, koji su glavni strateški koraci, koje su prepreke, a koje prednosti i prioriteti njegova razvoja.

O strategijama i planovima koje se tiču Čakovca, s naglasak na osnovnim strategijama i planovima zelene infrastrukture i zelenih prstenova govorio je pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje, urbanizam i zaštitu okoliša Grada Čakovca Ninoslav Šipoš, dok je voditelj Odsjeka za prostorno planiranje, urbanizam i zaštitu okoliša Oliver Ilić studentima ilustrirao bitne urbanističke momente u povijesti i o tomu kako se oni očituju danas. Isto tako, Ana Kralj iz Redee govorila je o ostvarenim i planiranim projektima na području bivše vojarne – Centar znanja i Zelena oaza.

Cilj suradnje je stvoriti kreativno prostorno uređenje

Cilj ove suradnje Grada Čakovca i Arhitektonskog fakulteta je unaprijediti obrazovanje studenata i stvoriti strateške planove za razvoj Čakovca. Kroz praktične radionice, studenti će raditi na projektima koji će pomoći u oblikovanju i transformaciji gradskih prostora, omogućujući im da istraže konkretne lokacije i predlože rješenja koja će doprinijeti kvaliteti života u gradu. Uz ovo iskustvo će steći važne vještine u strateškom planiranju i donošenju odluka, što je ključno za uspješnu karijeru u urbanizmu.

Jedan od ključnih elemenata ovog projekta je uključivanje javnosti

Rezultati urbanističkih radionica bit će prezentirani građanima putem izložbi studentskih radova, publikacija i završnih panel diskusija. Ova interakcija s građanima omogućit će povratne informacije i aktivno sudjelovanje zajednice u procesima planiranja. Grad Čakovec će osigurati potrebne kartografske podloge, statističke i demografske podatke te će aktivno sudjelovati u organizaciji terenskih obilazaka.

Ova inicijativa će zasigurno doprinijeti razvoju urbanističkog potencijala Čakovca i osnažiti vizualnu kulturu grada te promicati vrijednosti javnog prostora. Uz to, ne samo da će doprinijeti razvoju znanja i vještina studenata, već i ojačati lokalnu zajednicu kroz aktivno sudjelovanje u procesima planiranja i oblikovanja urbanog prostora. U svijetu koji se brzo mijenja, ovakve inicijative su ključne za održivi razvoj i prilagodbu gradova novim izazovima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije