ČAKOVEC

FOTO Grad Čakovec raspisao Javni poziv za sufinanciranje kulturnih projekata za 2025. godinu

Grad Čakovec krajem rujna raspisao je Javni poziv za dodjelu sredstava udrugama koje djeluju u kulturi, tradicijskoj kulturi i umjetnosti za projekte i programe koje planiraju provoditi u idućoj kalendarskoj godini

Natječaj je otvoren do 15. studenoga, a zainteresirani se na njega mogu prijaviti elektroničkim putem, odnosno preko SOM aplikacije.

Kako je u četvrtak na održanoj konferenciji za novinare istaknula gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, Čakovec je uvijek bio grad koji je krasio bogat i raznolik kulturni i umjetnički život, s brojnim udrugama koje promiču bavljenje umjetnošću, čuvaju naše kulturno nasljeđe, u našu sredinu dovode vrijedne izložbe, koncerte ili predstave za djecu te mlade uče kulturi i umjetnosti.

Ove smo godine preko ovog javnog poziva sufinancirali 86 programa, te za njih utrošili 364.357,66 eura. Za 2025. godinu očekujemo više prijava, a na temelju njih i prijedloga Kulturnog vijeća Grada Čakovca u Proračunu za iduću godinu odredit ćemo iznose s kojima će se sufinancirati jedno od 6 prioritetnih područja. Sredstva koja dodjeljujemo putem javnog poziva sa 148.561,14 eura u 2021. godini povećana su na sadašnjih 364.357,66, odnosno 2,5 puta više“, naglasila je gradonačelnica.

Tom iznosu u 2024. godini treba pribrojiti i 68.900,00 eura koliko se izdvaja za Javne manifestacije od posebnog interesa za grad, za što se također raspisuje Javni poziv, te oko 150.000,00 eura za program Adventa i dočeka Nove godine, programe povodom Dana Grada Čakovca te izdavanje kapitalnog djela „Povijest grada Čakovca“.

Vrlo je važno što smo podmirenjem svih mogućih obveza, ustalili plaćanje naših obveza, tako da udruge na dodijeljena sredstva mogu računati onda kad im trebaju. Niti jedna udruga više ne čeka na odobreni novac, a kompletni iznos isplaćujemo nakon dostave Izvješća“, kazala je čakovečka gradonačelnica te  se zahvalila svim udrugama i pojedincima koji su svojim uspjesima i sudjelovanjima na smotrama i natjecanjima promovirali Čakovec i bili naši ambasadori.  Pozvala je sve udruge iz kulture, tradicijske kulture i umjetnosti da se sa svojim projektima i programima jave na ovaj Javni poziv kako bi i dalje imali bogat kulturni i društveni život te po tome bili prepoznatljivi u nacionalnim okvirima.

Predsjednik Kulturnog vijeća Grada Čakovca Dejan Buvač naglasio je da rast izdvajanja za kulturu pokazuje da je ona Gradu Čakovcu važna. Posebno se to odnosi na tradicijsku kulturu, čije je očuvanje možda najvažnije, jer bez nje nema nacionalnog identiteta. Kulturno vijeće je to koje ocjenjuje pristigle prijave te ne sumnja da će i u idućoj godini biti kvalitetnih i inovativnih programa na svih šest prioritetnih područja za koja se udruge mogu javiti.

Voditeljica radionica i tajnica Škole animiranog filma Čakovec Jasminka Bijelić, rekla je da ŠAF iduće godine slavi pola stoljeća postojanja te da su tijekom svog postojanja obrazovali brojne generacije čakovečke djece te u naš grad doveli svjetski priznate animatore. Sve to ne bi bilo moguće da svo to vrijeme iza njih nije stajao Grad.

Tradicijska kultura kod nas je vrlo razvijena, a jedna od udruga koja čuva naše bogato kulturno nasljeđe je KUD Mihovljan. Kako je rekao njihov predsjednik dr. sc. Predrag Kočila, zahvaljujući razumijevanju lokalne samouprave mnogo nastupaju. Zahvalio se i to što je Grad uvijek tu kad  njima, ali i ostalim udrugama trebaju dodatna sredstva za programe koje nisu mogli planirati početkom godine.

Matica Hrvatska Ogranak Čakovec preko gradskog Javnog poziva financira izdanje kapitalnog dijela „Povijest Grada Čakovca. Na njemu sudjeluju mladi međimurski povjesničari, rekao je predsjednik čakovečkog Ogranka Zoran Turk,  a prvi tom svjetlo dana ugledat će na proljeće iduće godine. Također, Matica je ove godine s gradskim sredstvima sufinancirala i Antologiju međimurske popevke, još jedno za naš kraj vrlo važno djelo.

Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu je 150,00 eura, a najveći 30.000,00 eura. Na javni poziv mogu se javiti udruge, ustanove ili fizičke osobe, a svaki prijavitelj može prijaviti najviše 3 projekta ili programa.

Udruge mogu prijaviti projekt iz šest područja; Izdavačka djelatnost, Organizacija kulturnih i umjetničkih manifestacija, performansa i natjecanja, Sudjelovanje na smotrama i natjecanjima iz glazbeno-scenskih umjetnosti, tradicijske kulture i audio-vizualnih umjetnosti, Promicanje kulture i umjetnosti te očuvanje kulturne i tradicijske baštine, Projekti i programi ustanova u kulturi i Promicanje kulturnog amaterizma u mjesnoj samoupravi.

Natječaj je objavljen na mrežnim stranicama Grada Čakovca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije