grad čakovec

FOTO Održana sjednica Dječjeg vijeća Grada Čakovca, Andrija Šikić novi je dječji gradonačelnik

Andrija Šikić izabran je za novog predsjednika Gradskog vijeća Grada Čakovca

Učenik Umjetničke škole Miroslav Magdalenić Čakovec Andrija Šikić u utorak je u Gradskoj vijećnici Grada Čakovca izabran za novog dječjeg gradonačelnika, čime je zamijenio dosadašnju dječju gradonačelnicu Nolu Grošević.

Nakon prihvaćanja predloženog dnevnog reda, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini odgovarala je na pitanja i prijedloge dječjih vijećnika vezane uz mogućnost većeg broj sadržaja i radionica za djecu za vrijeme vikenda poput bojanja, štrikanja i sličnih aktivnosti, postavljanja ziplinea prikladnog za sve dječje uzraste, dodatnog aquaparka na čakovečkim Gradskim bazenima te izgradnji Umjetničke škole i Područne škole Sjever, I. osnovne škole Čakovec.

Bilo je tu i pitanja vezanih uz poticaje za solarne panele za kućne elektrane, proširenju skateparka, kao i mogućnosti postavljanja prometne signalizacije u Ulici Vladimira Nazora, odnosno kod Umjetničke škole Miroslav Magdalenić, s upozorenjem vozačima na blizinu škole. Gradonačelnica Cividini je za 2025. godinu najavila početak dogradnje II. OŠ Čakovec (6 učionica), početak realizacije projekta izgradnje Područne škole Sjever I. osnovne škole Čakovec, nabavu opreme za novu zgradu Centra za odgoj i obrazovanje, te projekte vezane za OŠ Kuršanec.

U minule dvije godine Dječje vijeća Grada Čakovca ostvarilo sve zacrtane ciljeve

Dosadašnja dječja gradonačelnica Čakovca Nola Grošević ovom je prigodom zahvalila na dvogodišnjoj uspješnoj suradnji i podnijela izvješće o odrađenom u proteklom razdoblju. Naglasila je kako su ostvarili zacrtane ciljeve koji su obuhvaćali nastavak odlične suradnje s Upravom Grada Čakovca, organizirali radionice, upoznali djecu s pravima i obavezama, razmatrali odabrane teme i pitanja važna za život djece u gradu te širili ideje mira, tolerancije i suradnje. Tako je između ostalog spomenuto da su dječji vijećnici i Dječji forumi, koji djeluju u svih sedam osnovnih škola kojima je osnivač Grad Čakovec, aktivni sudionici u brojnim projektima usmjerenim kvalitetnijem odrastanju učenika i stjecanju građanske kompetencije i to putem radionica, edukativnih igara, volontiranja i humanitarnih akcija.

Prihvaćen je i plan aktivnosti Dječjeg vijeća Grada Čakovca za školsku godinu 2024./2025. i 2025./2026. Između ostalog, novi dječji gradonačelnik najavio je susret gradova i općina prijatelja djece, radionice uz Dane kruha i zahvalnosti, aktivnosti vezane uz Advent, sakupljanje hrane i potrepština za azil Prijatelji životinja, humanitarni koncert uz projekt „I ja bih na more“, i druge projektne aktivnosti. Sljedeće sjednica Dječjeg vijeća Grada Čakovca zakazana je za 20. studenoga u OŠ Kuršanec povodom Međunarodnog dana konvencije o pravim djeteta i prvu aktivnost projekta „Dječja prava kroz umjetnost“.

Zahvalu na dosadašnjoj suradnji Noli Grošević, te želju za nastavkom uspješnog rada novom dječjem gradonačelniku Andriji Šikiću, uputila je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini te istakla tom prigodom ponos na sve članove vijeća s kojima surađuje na isticanju važnosti poštivanja dječjih prava. “Grad Čakovec mnogo radi kako bi vi imali sretno i lijepo djetinjstvo, ali i mogućnosti za bavljenje raznim aktivnostima te prilike za stjecanje novih znanja. Svi zajedno moramo svake godine raditi još više te se potruditi kako bi sva djeca imala bezbrižno djetinjstvo.“, rekla je gradonačelnica Cividini.

Dječje gradsko vijeće Grada Čakovca, koje djeluje od 2009. godine, vrlo je važan okvir za ostvarivanje prava djece na aktivno sudjelovanje u životu Grada Čakovca. Dječje vijeće preduvjet je istinske dječje participacije u lokalnoj zajednici. Svaka od 7 škola kojima je osnivač Grad Čakovec imenuje po dva učenika koji sudjeluju u radu DGV-a u mandatu koji traje dvije godine.

Spomenimo i to kako se glazbenom izvedbom malim gradskim vijećnicima na samo se početku sjednice predstavio Roko Kokić, učenik 4. razreda harmonike Umjetničke škole Miroslav Magdalenić Čakovec.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije