ČAKOVEC

FOTO Započeo Dječji tjedan u Čakovcu: Fokus na životno – praktične i tradicionalne vještine

Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija posvećena djeci, koja se obilježava od 1953. godine

Ova inicijativa, koju organiziraju Društva „Naša djeca“ (DND), svake godine okuplja brojnu djecu, ali i odrasle u gradovima i općinama. Dječji tjedan se  ove godine održava od 7. do 11. listopada, pružajući priliku za različite aktivnosti i programe usmjerene na djecu.

U obilježavanje „Dječjeg tjedna“ 2024. u gradu Čakovcu uključeni su  Dječje vijeće Grada Čakovca, dječji forumaši, Čakovečki mališani, Dječji vrtić Cvrčak, Dječji vrtić Cipelica, Dječji vrtić „Žibeki“ Čakovec, Brezje i Pribislavec, Dječji vrtić „Dječja mašta“, Dječji vrtić „Prugi i prijatelji“, Dječji vrtić „Loptica“, Osnovna škola Kuršanec, Osnovna škola Ivanovec, 1. osnovna škola, 2. osnovna škola, 3. osnovna škola, Centar za odgoj i obrazovanje, Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec kako i sve  srednje škole.

Ciljevi Dječjeg tjedna su višestruki. Prvenstveno, usmjerava pozornost javnosti na prava, potrebe i aktivnosti djece. Tijekom ovog tjedna organiziraju se posebne igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti, a istovremeno se potiče volonterski rad odraslih s djecom. Također, naglasak je na aktivnoj participaciji djece u lokalnoj zajednici i šire.

Tema ovogodišnjeg Dječjeg tjedna je „Životno-praktične i tradicionalne vještine“.

Dok su  prošle godine promovirani  STEM i znanost, ove godine fokus je stavljen na zanemarene „životno-praktične i tradicionalne vještine“. Ove vještine često su ključne za ispunjeniji i zdraviji život.

Kada je riječ o samom programu aktivnosti u ponedjeljak je ispred čakovečkog Centra za kulturu napravljen već tradicionalni „Krug mira“ uz poruke djece odraslima.

Održan je i Umjetnički program u kojem su sudjelovali učenici iz Umjetničke škole Miroslav Magdalenić Čakovec i folklorna skupina 3. osnovne škole Čakovec. Tako su se na Trgu Republike u Čakovcu predstavili Roko Kokić, učenik 4. razreda harmonike Umjetničke škole Miroslav Magdalenić s  mentoricom Monikom Nekić mag. mus., Andrija Šikić učenik 5. razreda tambure Umjetničke škole Miroslav Magdalenić s mentorom Borisom Novakom prof., Dječji zbor  „Čakovečki mališani“ s voditeljicom Majom Magdalenić Barić, prof., Folklorna skupina 3. osnovne škole Čakovec i Muna Pavleković s recitacijom „Zginula je pikuša“

U utorak, 8. listopada u čakovečkoj Gradskoj vijećnici održat će se konstituirajuća sjednica Dječjeg gradskog vijeća i biranje novog gradonačelnika ili gradonačelnice. Također, kroz sve dane obilježavanja Dječjeg tjedna održat će se radionice u odgojno-obrazovnim ustanovama na temu „Životno-praktične i tradicionalne vještine“.

Učitelji i djeca će učiti o tradicijskim vještinama našeg kraja, uključujući pletenje, vezenje, izradu igračaka i pripremu tradicionalnih jela. Tu su još i predstava „Neposlušno mače“ i priprema zimnice, glazbene aktivnosti i tradicionalne igre, obilježavanje 20. godišnjice rada u Općini Pribislavec, „Drvo prijateljstva“ i druženje s djedovima i bakama.

Dječji tjedan je prilika za djecu da se uključe u aktivnosti koje razvijaju njihove vještine i kreativnost, ali i za odrasle da prepoznaju važnost njihove uloge u odgoju i obrazovanju. Ove aktivnosti ne samo da jačaju zajednicu, već i pomažu djeci da razviju životno-praktične vještine koje će im koristiti kroz cijeli život. Pozivamo sve da se uključe i podrže ovu važnu inicijativu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije