radni sastanak

FOTO Ministar regionalnog razvoja i Europskih fondova EU Šime Erlić u posjetu Čakovcu

U službenom posjetu Gradu Čakovcu danas je boravio ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić sa suradnicima

Razlog posjeta bio je ITU mehanizam Europske unije, odnosno projekti na području Urbanog područja Čakovec koji će se iz njega financirati. Na radnom sastanku održanom u prostorima Riznice Međimurja u Čakovcu uz ministra Erlića i suradnike sudjelovali su župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini sa suradnicama zaduženima za europske fondove, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak i načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec.

Integrirana teritorijalna ulaganja, odnosno ITU mehanizam, namijenjen je većim gradovima i županjskim središtima za financiranje projekata usmjerenih urbanom razvoju i revitalizaciji. U ovom programskom razdoblju, ITU projekti moraju biti usmjereni na jačanje rasta i konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva, otvaranju radnih mjesta, promicanju ekološki prihvatljivog multimodalnog prijevoza, te promicanju integriranog i uključivogdruštvenog i gospodarskog razvoja, razvoja u području okoliša, kulture, prirodne baštine, održivog turizma i sigurnosti u urbanim područjima.

U projekte koji će se provoditi u samom Čakovcu ulazi uređenje šetnice na SRC „Mladost“, amfiteatra s pozornicom, 158 parkirnih mjesta natkrivenih solarnim panelima s dvije punionice za e-vozila, javnom rasvjetom na solarnu energiju i informacijske kioske. Tu je i sufinanciranje izgradnje vanjskih bazena, Inspiracijskog centra kreativnosti u prostoru bivše vojarne kao potpora poduzetništvu, te izgradnja pješačko-biciklističke staze na dionici Savska Ves -Totovec te uređenje Trga Republike. U Nedelišću na SRC „Trate“ izgradit će se dodatna sportska igrališta, uredit će se i središnji trg. U Strahonincu će se rekonstruirati postojeći objekt i urediti kompleks s dodatnim sadržajima.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini tom je prigodom kazala -“Za Čakovec ovaj mehanizam znači mnogo, jer otvara mogućnost korištenja sredstava iz fonda kojem u prethodnom programskom razdoblju nismo imali pristup. Prošle godine dobili smo sporazum i omotnicu vrijednu 18 milijuna eura. Treba spomenuti kako su uz Grad Čakovec u ITU području i općine Nedelišće i Strahoninec, Šenkovec i Pribislavec. Današnji sastanak je, između ostalog, bio temelj za dogovor oko početka raspisa Javnih poziva i početka Javne nabave s obzirom kako je riječ o investicijama velike vrijednosti, gdje su rokovi dugotrajni, tako da se radovi očekuju početkom 2025. godine. Sve ove investicije važne su za zajednicu, odnosno integraciju cjelokupnog stanovništva Međimurske županije.“, istaknula je Cividini.

Ono što je također važno spomenuti, naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec, kako je je ITU mehanizam jedan skup projekata vrijednih 18 milijuna eura kroz koje će građani Čakovca, ali i stanovnici Međimurja dobiti nove trgove, objekte i institucije. “Cijela aglomeracija Čakovca će se zasigurno realizacijom ovog projekta puno bolje razviti. Nama je sada najvažnije da ti projekti krenu i budu u što kraćem roku realizirani, da pokažemo još jedan snažan impuls koliko Sjever Hrvatske, a osobito Međimurje s gradovima i općinama može kvalitetno koristiti europske fondove.“

Cilj ministarstva je ubrzati procedure kako bi se projekti financirani iz EU fondova čim prije realizirali

„Tema našeg današnjeg sastanaka bili su europski fondovi uz čiju pomoć je puno toga već realizirano u Čakovcu i Međimurju.“, kazao je ministar Erlić. „U posljednjih osam godina prema našim evidencijama iz tih fondova gotovo 300 milijuna eura je povučeno za područje Međimurske županije. No, danas smo se u razgovoru s gradonačelnicom Cividini više fokusirali na područje ITU mehanizma vrijednog 18 milijuna eura čija je svrha da se podigne razina standarda javne infrastrukture kao i kapitalnih projekata na samom području grada, kako bi Čakovec kao središte županije i dalje bio motor razvoja. Također, cilj je da se s ovim sredstvima i strategijom urbanog razvoja doprinese daljnjoj aktivaciji društvenih i gospodarskih potencijala ovog područja. Za to su namijenjena upravo ova sredstva za pet strateških projekata kako bi oni što prije došli u svoju gotovost, s obzirom da je riječ o dosta kompleksnim procedurama. Zato nastojimo i uz ovakve sastanke, ali i cijeli niz naših aktivnosti koje radimo kao ministarstvo ubrzati te procedure i biti od pomoći gradovima, općinama i županijama, pa tako i Gradu Čakovcu kako bi što bolje i čim prije realizirali svoje projekte.“ kazao je ministar Erlić.

U pratnji gradonačelnice Ljerke Cividini, ministar Šime Erlić po završetku sastanka obišao je i Trg Republike u Čakovcu, koji će biti obnovljen u sklopu ITU mehanizma.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije