25 godina župe mačkovec

FOTO Proslavljena 25. obljetnica Župe svetih Petra i Pavla u Mačkovcu

Svečano misno slavlje koje je počelo ulaznom procesijom predslavio je varaždinski biskup mons. Bože Radoš

Župljani župe sv. Petra i Pavla u Mačkovcu ove su, 25. nedjelje u crkvenoj godini svečano proslavili 25. obljetnicu postojanja Župe. Svečano misno slavlje koje je počelo ulaznom procesijom predslavio je varaždinski biskup mons. Bože Radoš u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Anđelkom Košćakom, biskupovim tajnikom vlč. Mišelom Kovačevićem, vlč. Josipom Horvatom, svećenikom u miru, te o. Željkom Železnjakom OFM i o. Franjom Jesenovićem OFM, župnim vikarom župe sv. Antuna Padovanskog iz Čakovca.

Pozdravljajući nazočne vjernike, biskup mons. Bože Radoš je izrazio radost što Župa sv. Petra i Pavla dvadeset i pet godina služi ljudima da slave Gospodina.

„Danas, smijemo to kazati, slavimo 25. rođendan vaše župne zajednice, a gdje to možemo ljepše proslaviti, nego u ovoj kući, koja je Kuća među našim kućama. Ona pripada svima nama i mjesto je u kojem ste mnogi od vas rođeni, jer krštenje je novo rođenje. Ovo je mjesto gdje su mnogi parovi pred Bogom zapečatili svoju ljubav. U ovu kuću dolazimo kao u svoju kuću i tražimo novu snagu za život. U njoj izlijevamo svoje teškoće, ali iz nje izlazimo puni snage koju nemamo sami od sebe, nego snage koja dolazi od Boga. Zato mu želimo danas kazati hvala i ponovo želimo Boga moliti da nam da snagu za život.“, poručio je između ostalog varaždinski biskup.

Govoreći o Župi sv. Petra i Pavla domaći župnik vlč. Anđelko Košćak je kazao – „Počeci naše župe oslanjanju se na 29. kolovoza 1999. kada je mladi svećenik Varaždinske biskupije vlč. Josip Blažon imenovan upraviteljem novoosnovane župe u Mačkovcu. Župi su osim mjesta Mačkovec i Slemenice, koja su do tada pripadala župi Sv. Nikole biskupa u Čakovcu, pripalo i mjesto Žiškovec koje je do tada pripadalo župi Vratišinec. Župljani su se polako sabirali u svoju dotadašnju kapelu, a od tada u župnu crkvu, kao i župljani u Žiškovcu, najprije u prostore stare škole, a nakon proširenja crkve Sv. Vida, od 2003. godine u krasno podignutu prostranu crkvu gdje se svake nedjelje slavi sveta misa.

Valjalo je prionuti proširenju i župne crkve, ono je dovršeno 2011. godine kada su na Petrovo te godine u oltar položene moći blaženoga Alojzija Stepinca. Misno slavlje predvodio je mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup. Nakon svega prionulo se gradnji novoga župnoga dvora koji je dovršen 2021. godine. Uz vrlo agilnog župnika Josipa mnogi župljani su svoje znanje, mogućnosti, dobru volju, dragovoljnost i mnoge druge kreposti i talente ugradili na materijalni, pastoralni, karitativni i katehetski rast i napredak svih župljana novoosnovane župe.“, kazao je vlč. Košćak.

Osobitu zahvalnost uputio je Varaždinskoj biskupiji i njenom prvom pastiru mons. Marku Culeju, koji je ubrzo nakon osnutka Biskupije uvidio važnost i potrebu osnivanja novih župa na području prostranih župa Čakovec, Sv. Juraj na Bregu, Vratišinec i Mala Subotica. Prije osnutka Župe, pastoral i vjeronaučne pouke držali su oci franjevci čakovečke župe i samostana Sv. Nikole. Mačkovčani su ih voljeli, rado dolazili na misna slavlja i vjeronauk, s njima dijelili dobro i zlo, s njima rasli u vjeri, nadi i ljubavi. Velika je zasluga otaca franjevaca za svekoliki napredak crkvenog i društvenog života Mačkovca.

„Posebno smo ponosni na duhovna zvanja iz naše župe. Među njima su šestorica franjevaca, otac Velimir Dobošić (misionar), potom o. Ivan Holetić, o. Klement Vlado Novak, o. Josip Vrbanec, o. Stjepan Jambrošić, o. Ivan Damiš, te vlč. Franjo Radek i vlč.dr. Hrvoje Damiš. Tu su i sestre redovnice s. Kantalicija Holetić, s. Soterija Holetić – obje iz Družbe Milosrdnih sestara Sv. Križa, potom s. Radoslava Radek, s. Silva Vurušić i s. Karmen Hajdinjak – iz Družbe Sestara Maloga Isusa.“ istaknuo je župnik Košćak.

Svetoj misi i proslavi obljetnice odazvalo se mnoštvo župljana iz Mačkovca, Žiškovca i Slemenica, kao i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik Mjesnog odbora Mačkovec Krunoslav Vidačić, članovi DVD-a Mačkovec, Župni zbor koji je pjesmom uveličao misno slavlje, te članovi KUD-a Žiškovec, koji su nakon mise izveli i prigodni glazbeni program.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije