veselo i hrabro

SRETNO, ĐACI Prvi dan nastave za 2628 osnovnoškolaca na području Grada Čakovca

U ukupno 7 čakovečkih osnovnih škola, od čega 5 redovnih (I., II., III. Osnovna škola i OŠ Kuršanec i OŠ Ivanovec) te Centru za odgoj i obrazovanje i Umjetničkoj školi “Miroslav Magdalenić”, danas je u školske klupe sjelo 2.628 učenika od kojih je ukupno 275 učenika prvih razreda

Dobrodošlicu prvašićima, ali i svim učenicima uputila je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini. Obilaskom Osnovne škole Ivanovec, uz ravnateljicu Kseniju Korent, Krešimira Jurčevića, načelnika Policijske postaje Čakovec i Melitu Kraljić predsjednicu MO Ivanovec, djeci su poželjeli puno novog znanja, uspjeha i prijateljstava. Pritom su dali osnovne informacije učenicima i roditeljima uz početak nove školske godine.

„Svake godine smo prvog dana školske godine u jednoj od naših škola, danas je to OŠ Ivanovec, u koju smo u proteklom periodu uložili značajna sredstva u obnovu i opremanje kao i u ostale gradske škole. Kroz sve te investicije želimo da naši učenici imaju najbolje moguće uvjete za učenje jer ulaganje u obrazovanje je ulaganje u naš grad. Želimo da naši učenici budu obrazovani i kreativni ljudi koji će doprinijeti razvoju naše sredine.

Tako je ukupno ove godine uloženo blizu 240.000 eura, između ostalog i kupnju računala i školskih ormarića tamo gdje su nedostajali, a isto tako u svakoj školi je odrađeno ono što je bilo potrebno za siguran početak nastave. “, kazala je gradonačelnica Cividini.

Prošlogodišnjim početkom radova na izgradnji Regionalnog edukacijsko-rehabilitacijskog centra Čakovec krenuo je val izgradnje osnovnoškolskih obrazovnih objekata. Tijekom ljeta, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih dalo je suglasnost za još dva projekta. Prvi je Područna škola „Sjever“ I. osnovne škole Čakovec. Bit će osmogodišnja, polazit će je 400-njak učenika, a imat će i dvodijelnu školsku sportsku dvoranu. Projektirana je za cjelodnevnu nastavu, a njenom gradnjom rasteretit će se I. osnovna škola koja će također raditi u jednoj smjeni. Druga suglasnost je ona za II. osnovnu školu, gdje će se dograditi novo krilo sa šest učionica. Novim učionicama i sportskom dvoranom proširit će se i škola u Kuršancu, a u planu su i nove učionice u Ivanovcu. Dogradnja je planirana i u Područnoj školi Novo Selo Rok. Vrlo su važne dvije stvari: najvećim djelom ova ulaganja financiraju se iz europskih fondova te nakon što za nekoliko godina sve bude izgrađeno, sve škole imat će uvjete za cjelodnevnu nastavu, sportske dvorane te učionice primjerene izvođenju nastave u suvremenim uvjetima.

Nastavlja se nadstandard u obrazovanju – radne bilježnice i ostalog pribora, produženi boravak, pomagači u nastavi i drugo

„Čakovec se ponosi što je grad koji je po svojim obrazovnim politikama prepoznatljiv u Hrvatskoj, jer je ulaganje u obrazovanje jedino moguće ulaganje za koje smo sigurni da će u budućnosti donijeti plodove. Nastavili smo s financiranjem onog što se zove nadstandard u školama. Od pomagača u nastavi, preko sufinanciranja radnih bilježnica, organizacije produženog boravka, zdravih školskih užina, autobusnog prijevoza, mogućnosti pristupa najvećoj online knjižnici na engleskom jeziku, brojnih izvannastavnih programa, pa sve do lani započetog provođenja fakultativne nastave Građanskog odgoja i obrazovanja, nastojimo djeci i mladima u čakovečkim školama stvoriti što bolje uvjete za učenje. Također, na sjednici Gradskog vijeća u srijedu glasat će se i o većim iznosima nego su bili do sada, za kupnju radnih bilježnica, atlasa, mape za likovni i pribora za tehnički odgoj. Model povrata novca ostaje isti, predajom računa iz knjižare u računovodstva škola.

Učenicima 1. do 3. razreda nabavu obrazovnih materijala ćemo sufinancirati s 40,00 eura po učeniku, učenicima četvrtih razreda sa 60,00 eura, a učenicima od petog do osmog razreda s 80,00 eura. Učenici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec za nabavu dopunskih i pomoćnih nastavnih sredstava te ostalih sredstava potrebnih za odgojno-obrazovni rad učenika s teškoćama u razvoju dobit će 20,00 eura po učeniku. Ukupno za sve te nadstandarde, s novcem kojim sufinanciramo projekte udruga koji se tiču obrazovanja, ove godine izdvajamo 1.465.937,87 eura. Završeni su natječaji za pomoćnike u nastavi, ove godine ih je najviše dosad, za svakog učenika koji ima valjano rješenje osigurat ćemo pomoćnika.“ istakla je gradonačelnica. „Ovom prigodom želim se zahvaliti i ostalim ravnateljima s kojima smo tijekom ljeta održali brojne sastanke kako bi pokušali izbalansirati sve što je potrebno da bi nova školska godina za učenike počela sretno i bezbrižno.“

Nastavljena dobra suradnja Grada Čakovca, MO Ivanovec i OŠ Ivanovec

„Iako imamo najmanji broj učenika, nimalo po standardu i kvaliteti ne zaostajemo za ostalim čakovečkim osnovnim školama.“, kazala je ravnateljica OŠ Ivanovec Ksenija Korent. „Ove godine bilježimo čak i porast broja učenika kojih je u novoj školskoj godini 230 u 16 razrednih odjela, od čega je 29 učenika prvih razreda s upisnog područja Ivanovca i Štefanca. Zahvaljujući Gradu Čakovcu imamo jako dobro organiziran prijevoz učenika, koji se više puta tijekom smjena prevoze, tako da nema gotovo nikakvih čekanja ispred škole ili na stanicama, čime je povećana i sama sigurnost učenika u prometu. Isto tako Grad Čakovec se pobrinuo da već četvrtu godinu imamo produženi boravak u školi za učenike prvih i drugih razreda. Ono što nam je nedostajalo bila je upravo ova novosagrađena nadstrešnica na ulazu u školu jer do sada nismo imali dostatan prostor gdje bi učenici mogli prilikom loših vremenskih uvjeta čekati sam početak nastave. Ove godine dobili smo i kompletnu informatičku opremu za informatičku učionicu , a uskoro će se dostaviti i garderobni ormarići kako bi svaki učenik imao svoj vlastiti ormarić. Radi se još i na rekonstrukciji, odnosno pri samom završetku su radovi u školskoj kuhinji. Osim s Gradom, moram spomenuti i odličnu suradnju s Mjesnim odborom Ivanovec koji nas prati financijski, ali i u svim našim drugim aktivnostima.“ istakla je ravnateljica.

„Investicija koja je u planu za ovu godinu, a vezana je uz još veću sigurnost u prometu, kako za djecu koja dolaze u školu, tako i za sve ostale mještane je rekonstrukcija i izgradnja pješačkih staza u Ulici Gornji Vidovec i Čakovečkoj ulici.“, kazala je predsjednica MO Ivanovec Melita Kraljić. „Ono što nam još treba, a u tome imamo veliku podršku Grada je otvaranje nove ulice, kako bi omogućili doseljavanje u Ivanovec novih mladih obitelji, što znači i više djece u samoj školi.“, zaključila je Kraljić.

Iz Policijske postaje Čakovec uputili apel roditeljima

Početkom školske godine već se tradicionalno, 30 godina zaredom provodi akcija Poštujmo naše znakove, a kako je napomenuo Krešimir Jurčević načelnik Policijske postaje Čakovec, kroz ove godine ista je rezultirala smanjenim stradavanjem djece u prometu. “Unatoč tome o temi treba stalno govoriti i naglašavati potrebu za poštivanje propisa. Nekada su djeca stradavala kada su dolazila pješke u škole, a sada više u vozilima svojih roditelja. Stoga unatrag nekoliko godina akcijom stavljamo naglasak na roditelje da poštuju propise, vežu djecu u sjedalicama, vežu djecu pojasevima i svojim primjerom pokažu kako se ponašati u prometu”, kazao je Jurčević.

Dobrodošlica prvašićima u novo razdoblje života

Gradonačelnica je na kraju još jednom prvašićima, njihovim roditeljima, ali i svim učenicima zaželjela uspješan početak i cijelu školsku godinu, a učiteljima puno uspjeha u radu. “Početak školovanja je uzbudljivo vrijeme puno novih iskustava. Želim vam da uživate u otkrivanju čarobnog svijeta znanja i druženja s novim prijateljima. Neka vam odlazak u školu bude nova avantura i razdoblje ispunjeno lijepim uspomenama , a ne obaveza. Roditeljima želim da budu aktivni članovi školske zajednice i da s učiteljima stvore pozitivnu atmosferu za učenje. Svi zajedno pripazimo na naše najmlađe sugrađane, posebno u prometu, kako bi se svi osjećali sigurno. Također, svim ostalim učenicima, bez obzira na razred, želim sretan povratak u školu i puno uspjeha u novoj školskoj godini!”

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije