LJETNA RADIONICA

FOTO Uzbudljiva ‘Čarobna avantura’ za mladu STEM ekipu iz područja matematike, fizike i kemije

Ovaj tjedan udruga Mladi informatički stručnjaci (MIS) održala  je besplatnu ljetnu radionicu pod nazivom „Čarobna avantura“

U prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurja (TICM) i Metalske jezgre Čakovec, polaznici radionice imali su priliku sudjelovati u jedinstvenoj avanturi koja je, osim na zabavu i izazove timskog rada, orijentirana na prirodoznanstveno-matematička područja, i to kroz različita mjerenja i opažanja u našem neposrednom okolišu.

Polaznici su se upoznali s različitim mjerenjima, naučili rukovati mjernim uređajima te samostalno izvodili mjerenja. U digitalnom Escape Roomu u pak su, primjenjujući naučeno, morali pobjeći iz virtualnog laboratorija.

Jučer su polaznici sudjelovali u uzbudljivoj Escape Room igri na otvorenome. Krećući se pomoću prigodno izrađene orijentacijske karte parkom u kompleksu Centra znanja u Čakovcu, na određenim točkama mjerili su temperaturu zraka, procjenjivali ukupnu naoblaku i opažali tragove kondenzacije.

Također, istraživali su fizičko-kemijske čimbenike vode, uključujući temperaturu, pH vrijednost te količinu nitrata i nitrita  te, uz brojne druge zadatke, mjerili i karakterizaciju tla. Uspjeh u igri, ali i dobru zabavu i druženje prije početka potrage zaželjela im je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Ovakvim radionicama i projektima, učenici se potiču da koriste svoje ruke i um kako bi stvarali, istraživali i primjenjivali nova znanja u stvarnim situacijama.

Ovakav pristup učenju potiče radoznalost i ljubav prema znanosti, pripremajući ih za izazove budućnosti, gdje će STEM vještine igrati ključnu ulogu. Uz vodstvo iskusnih mentora, djeca ne samo da stječu tehnička znanja, već i razvijaju sposobnost timskog rada, kritičkog razmišljanja i rješavanja problema, što su ključne vještine za uspjeh.

Inače partnerske udruge Međimurski informatički klub Čakovec (MIK), u partnerstvu s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS), ovog  su ljeta organizirale niz ljetnih radionica iz područja STEM-a (znanost, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika).

One su se održavale tijekom srpnja i kolovoza, a za polaznike su bile besplatne zahvaljujući financijskoj podršci Grada Čakovca putem javnih poziva te “Koordinacijskom odboru Grad Čakovec, prijatelj djece”. Dio financiranja osigurali su Međimurska županija i Zajednica tehničke kulture Međimurske županije.

U radionice je bilo uključeno više od 250 djece, a za one koji se ove godine nisu mogli uključiti još nije kasno. Naime, 7. rujna, u Metalskoj jezgri održat će se „Otvoreni dani“, na kojima će se učenici i roditelji moći upoznati s brojim radionicama koje će ove udruge organizirati tijekom jeseni.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije