ČAKOVEC

TRAJE SAGA OKO TRGA REPUBLIKE Ni razgovora ni dogovora još nema

Još uvijek traje spor između grupe tužitelja i tuženika Grada Čakovca zbog vlasništva nad zemljištem koje se nalazi u samom središtu Čakovca i dio je Trga Republike

Podsjetimo, suvlasnici Robne kuće Međimurka „preko noći” ostali su bez 900 četvornih metara prostora uz samu zgradu robne kuće.

Da dio šetnice uz RK Međimurka više nije dio tog kompleksa doznali su sasvim slučajno. Na zemljišnom su izvatku vidjeli da im se Grad Čakovec upisao kao vlasnik na česticu koja je do tada bila njihova, o ovome smo već pisali.

Tada se šest suvlasnika dogovorilo da će pravdu pokušati dobiti na sudu. Iako postupak traje, jedan tužitelj i prokurist RK-a Međimurka Franjo Vlah kaže da je unatoč svemu sklon dogovoru i suradnji s Gradom Čakovcem i gradonačelnicom Ljerkom Cividini. No čini mu se da je ta želja jednostrana.

– Grad Čakovec nije spreman na razgovore. Čak mi se čini da raste nekakav animozitet prema robnoj kući i zaposlenicima od gradonačelnice Cividini. Već na prvom sastanku nam je rekla da ćemo se teško nešto dogovoriti, sasvim iskreno progovara Vlah koji ističe da do sada nikada nije nailazio na takvu komunikaciju službenika i zaposlenika Grada Čakovca. Razina komunikacije s prvom damom Grada Čakovca ga iznenađuje.

– Na posljednjem sastanku nam je čak ucjenjivački rekla da neće prihvatiti našu ponudu i da će nam ako treba zatvoriti sve uzlaze u robnu kuću, da nećemo moći ni ući ni izaći iz robne kuće. Do sada nema nikakvog pomaka u dogovorima jer je ozračje u Gradu takvo da će biti ili po njezinom ili nikako, govori Vlah. Ističe pritom da u RK-u Međimurka radi 200 zaposlenika i da je čak 80 posto tamošnjih tvrtki domaćih, za razliku od razno raznih trgovačkih centara u kojima su mahom strane trgovine.

– Neugodno sam iznenađen odnosom prema nama i takvim ponašanjem, tim više što svi mi uredno podmirujemo svoje obveze, među ostalim i prema Gradu Čakovcu. To je deprimirajuće, nas četrnaestero suvlasnika je deprimirano, ali to što izvodi gradonačelnica neće proći, napominje. Prisjeća se situacije otprije dvije godine kada se na robnoj kući mijenjalo krovište. Otkriva nam da im je tada Grad Čakovec naplatio najam gradskog zemljišta na kojem su bile postavljene skele.

– Planiramo obnoviti fasadu na robnoj kući. Moram reći da me već sada strah koliko će to koštati. Morat ćemo opet Gradu platiti najam, kaže Vlah. Dodaje da je bilo kakva intervencija u ovoj situaciji u kojoj su sada za njih neizvjesna. Naime, sva postojeća infrastruktura sada je na gradskom tlu.

– Bilo kakva intervencija na zgradi i korištenju infrastrukture je, recimo, upitna. Kako će to biti u budućnosti, do kuda ide ta glad za novcem, pita se Vlah. Napominje da ih sudski spor koji je u tijeku puno košta i da je to za suvlasnike veliki teret.

– Ovaj sukob s Gradom nas dovodi u nezavidnu situaciju, ali nećemo odustati. Ako treba, idemo i do Strasbourga. Ne može biti da se nešto oduzima vlasnicima bez pitanja i bez ikakve naknade. Mi smo uvijek spremni na dogovor i nagodbu, ali po realnim cijenama i u skladu sa zakonom.

Uređenje Trga Republike

Grad Čakovec u projektu je uređenja Trga Republike čiji je oduzeti dio zemljišta sastavi dio tog projekta. Odabrano je idejno rješenje, čak i izdana građevinska dozvola. Doduše čeka se rješenje resornog Ministarstva na žalbu koja je uložena na predmetnu građevinsku dozvolu. Naime, Ministarstvo će detaljno razmotriti zakonitosti i pravilnost izdane građevinske dozvole te će procijeniti jesu li ispunjene sve potrebne pretpostavke za njezino izdavanje, već nam je ranije odgovoreno iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

– Nipošto nisam protiv uređenja Trga Republike, mi smo za to da se uredi. Mi smo ponudili da sami u skladu s odabranim rješenjem uredimo dio koji je donedavno bio naš, no bilo nam je rečeno da mi to ne možemo. Moram reći da smo dali neke primjedbe na odabrano rješenje. Predstavljeno je kao spoj novoga i staroga, no to nije baš vidljivo u onome što nam je ponuđeno. Čini se kao da će samo promijeniti ploče, napominje Vlah. Smatra i da bi uređenje trga ipak bilo bliže domaćim arhitektima, pa se čudi kako to da ni jedan naš ured ili arhitekt nije prošao na natječaju.

– Imamo vrhunske arhitekte, urbaniste, a na natječaju je prošao netko tko ni ne poznaje Čakovec, ne poznaje naš centar grada. To vam je kao da dođe netko sa strane i postavlja pravila u vašoj kući. Ispada da Međimurci ne znaju postavljati pločnike, dodaje Vlah koji se unatoč dosadašnjim događanjima ipak nada dogovoru.

Što kaže Grad Čakovec?

Iz Grada Čakovca podsjećaju da je sva dokumentacija obnove Trga Republike spremna.

– Na žalost u ovom trenutku koči je privatni tužitelj. Javnosti je poznato da privatni tužitelj stoji na stanovištu da na dijelu čestice koji smatra svojim vlasništvom, Trg Republike ne smije biti obnovljen. Također, drži da mu pripada financijsko obeštećenje ako se obnova bude odvijala na predmetnom dijelu čestice. Ne ulazeći u povijest i ne preispitujući način tužiteljevog stjecanja vlasništva nad malim dijelom čestice javnog dobra, a središnji čakovečki trg po svojoj prostorno-planskoj, povijesnoj i aktualnoj funkciji jest javno dobro, Grad Čakovec je sporno pitanje više puta nastojao riješiti dijalogom, na sastancima održanim 27. srpnja 2022. godine, zatim 3. travnja 2024. i 13. svibnja 2024.godine, izražavajući čak i spremnost za isplatu novčane naknade za predmetni dio čestice. S obzirom na iskazani nesrazmjer dviju procjena tržišne vrijednosti čestice, Sud je naložio ponovno vještačenje nezavisnih vještaka Građevinskog fakulteta u Zagrebu, odgovaraju iz Grada.

Gradonačelnica Ljerka Cividini je, doznajemo iz odgovora, na sastancima s vlasnicima RK-a Međimurka obrazložila da se spor oko vlasništva ne bi trebao odnositi na izvođenje radova na trgu uz povlačenje sredstava iz EU fondova i da se spor može voditi paralelno uz izvođenje radova koji su u interesu svih građana Čakovca, pa i tužitelja. S time se, čini se, slažu obje strane. Grad nadalje tvrdi da je česticu Trga Republike evidentirao kao komunalnu infrastrukturu u skladu sa svojom zakonskom obvezom.

– To je konstatirao i Sud. Žao nam je što je središnji gradski trg i njegova obnova talac privatnog interesa zbog kojeg građanima zasad ne možemo osigurati obnovu najfrekventnijeg i društveno najznačajnijeg dijela Čakovca u kojem smo posljednje tri godine pokrenuli, završili i izvršavamo najveći broj projekata u modernoj povijesti grada. Vrijedno je spomenuti da je i dio čestice Trga Republike koji tužitelji smatraju spornim također javno dobro, infrastrukturne namjene, sukladno GUP-u Grada Čakovca i odluci Gradskog vijeća Grada Čakovca, odgovaraju iz Grada.

Čija je infrastruktura?

No ostaje otvoreno pitanje provedbe upisa vlasništva sporne čestice bez obeštećenja vlasnika, barem za sada. (op.a.). Na upit što je s postojećom infrastrukturom koja se nalazi na javnoj površini što brine vlasnike RK-a Međimurka, otklanjanje eventualnih kvarova i nedostataka je u nadležnosti javnih poduzeća koja su vlasnici spomenute infrastrukture, odnosno mreže, do priključka na objekt, odgovaraju iz Grada.

Grad je u vlasništvu javne površine, ali ne i same infrastrukturne mreže na toj istoj javnoj površini. Nakon svake sanacije objekata infrastrukture, izvođač radova je dužan izvršiti sanaciju površine na kojoj je izvršena intervencija, odnosno vratiti je u prijašnje stanje. Osim toga iz Grada su potvrdili da je privatnom investitoru uistinu naplaćeno korištenje gradskog zemljišta za postavljenje skela prilikom obnove.

– Porez na korištenje javnih površina utvrđen je rješenjem na temelju zakona o lokalnim porezima i odluke o porezima Grada Čakovca. Rješenje o naplati je doneseno nakon što u zakonskom roku nisu stigle nikakve primjedbe. Naime, postavljanje skela na javnu površinu je uobičajena praksa prilikom obnove zgrada, ali je potrebno dobiti odobrenje i platiti naknadu za korištenje te površine. U ovom slučaju tražitelj izdavanja zahtjeva za korištenje javne površine ispunio je sve potrebne uvjete i stoga je naplata bila opravdana, kažu u Gradu.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3614

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije