odlično za studente

LIJEPE VIJESTI Stipendije Grada Čakovca trebale bi rasti za prosječno 23 posto

Unazad 20-ak godina koliko Grad Čakovec potiče studiranje dodjelom stipendija, za tu je namjenu iz Proračuna Grada Čakovca studentima isplaćeno preko 5,7 milijuna eura

 U tom je razdoblju dodijeljeno 2.565 stipendija, a prema internim statistikama gotovo dvije trećine stipendiranih studij je završilo u roku. Velik broj stipendiranih zaposlio se na području Međimurja, te je i tako povećan udio visokoobrazovanih u društvu.


Kako bi se mlade Čakovčanke i Čakovčani dodatno potaknuli da studiraju, na javno savjetovanje upućen je prijedlog prema kojem bi se stipendije od sljedeće akademske godine, koje će primati studenti s područja Grada Čakovca koji su prošli na Javnom natječaju, povećale u prosjeku za 23 posto.

Konkretno godišnja stipendija za studijske programe u Čakovcu s 530,90 eura godišnje, povećava se na 650,00 eura, odnosno za 22.5 posto, a za studije u Varaždinu sa 663,60 eura na 800,00 eura godišnje, odnosno 20,6 posto. Studenti koji visokoškolsko obrazovanje stječu na sveučilištima i veleučilištima u ostalim hrvatskim gradovima te inozemstvu, umjesto dosadašnjih 1.194,50 eura, primali bi 1.500,00 eura godišnje što je više za 25,6 posto.


  -Želimo da što više mladih Čakovčana stekne fakultetsko obrazovanje te svoj rodni grad odaberu za mjesto u kojem će živjeti i raditi. Više visokoobrazovanih znači kvalitetnija radna mjesta s većim plaćama, više inovativnih poduzeća koja vode mladi te bogatiji i raznovrsniji društveni život grada. Stipendija je tu kako bi im olakšala studentski život, smanjila troškove koje imaju oni i njihovi roditelji, a u slučaju deficitarnih studija, potaknula ih na učenje, jer u slučaju kad studij završe u roku, dobiveni novac ne trebaju vraćati.“, istaknula je gradonačelnica Grada Čakovca  Ljerka Cividini.


Mijenjaju se i uvjeti za povrat stipendije. Studenti koji se školuju za zanimanja koja nisu deficitarna, a sudjelovali su na međunarodnim projektima, razmjenama i natjecanjima, stipendiju ne trebaju vratiti ako im je ukupni prosjek ocjena veći od 3,7. Dosad je ta granica iznosila je 4,0.

Na e-savjetovanje upućene su Odluke o poticanju visokoškolskog obrazovanja studenata s područja Grada Čakovca te Odluka o iznosu novčane potpore za studente s područja Grada Čakovca, a Gradski vijećnici bi o njoj trebali raspravljati na prvoj jesenskoj sjednici. Ako budu usvojene, primjenjuju se od početka iduće godine, a odnosit će se i na studente koji su Ugovor o stipendiranju sklopili ranijih godina. Treba napomenuti i da će Natječaj za stipendiranje studenata za akademsku godinu 2024./2025., biti raspisan u listopadu ove godine.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije