PORCIJUNKULOVO 2024.

VJERA, TRADICIJA, VESELJE Jubilarno 60. Porcijunkulovo u Čakovcu – ne zaboravimo što je bit ove manifestacije

Ne zaboravimo da je Porcijunkulovo prvenstveno religijska manifestacija, svi ostali sadržaji trebali bi pratiti crkveno slavlje

Uz poruku “Vjera, tradicija, veselje” ovogodišnje jubilarno 60. čakovečko Porcijunkulovo počinje u četvrtak, 1. kolovoza, a završava u ponedjeljak 5. kolovoza. Petodnevna događanja u gradu najavili su danas na konferenciji za novinare gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, direktor Turističke zajednice grada Čakovca Filip Horvat te gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Filip Đurđević.

Jednom kad su najave koncerata s estradnim zvijezdama odjeknule u međimurskim medijima te počela nagađanja o cijeni langoša i pive, ostalo je pitanje: A što je sa srži same manifestacije, što je s onime zbog čega je i krenula cijela priča?

Sjećanje na obraćenje

Ne zaboravimo da je Porcijunkulovo prvenstveno religijska manifestacija – u srži svega stoji duhovna obnova i mogućnost zadobivanja Porcijunkulskog ili potpunog oprosta. Svi ostali sadržaji u teoriji trebali bi pratiti crkveno slavlje te biti prilagođeni poruci “Vjera, tradicija, veselje”.

Gospa od Anđela stara je svetkovina koja potječe iz prvih franjevačkih dana, a slavi se 2. kolovoza. Na ovaj dan vjernici se prisjećaju obraćenja Franje Asiškoga koje se dogodilo 1208. godine u malenoj crkvici svete Marije od Anđela, podno grada Asiza. U sklopu proslave obraćenja, u Župi sv. Nikole biskupa Čakovec i ove će godine blagdan dočekati uz trodnevnicu i mogućnost zadobivanja Porcijunkulskog ili potpunog oprosta.

Ispovijedi, mise, duhovne obnove, ali i pjesma i veselje

“Naša župa i ove će godine uz blagdan ponuditi mogućnost ispovijedi, sakramenata, duhovne obnove i oprosta, po kojem je Gospa od Anđela i poznata“, kazao je župnik Župe sv. Nikole Biskupa i gvardijan čakovečkog Franjevačkog samostana fra Filip Đurđević.

Uz trodnevnicu, kao duhovnu obnovu, program samog slavlja počinje u utorak, 30. srpnja čitanjem bule, pjesmom, predstavom “Glasnik Velikog Kralja” o prvom Porcijunkulovu, zatim ispovijedi i svetom misom.

Kroz tri dana duhovne pripreme koju će voditi fra Siniša Pucić iz Rijeke, vjernici će se moći ispovjediti kao bi primili Porcijunkulski oprost. Na sam blagdan Gospe od Anđela održavat će se mise na hrvatskom, mađarskom i slovenskom jeziku u više termina.

Središnje slavlje počet će procesijom središtem grada do dvorišta samostana, gdje će potom početi misa koju će predslaviti varaždinski biskup monsinjor Bože Radoš.

I ove će se godine održati “Porcijunkulski buvljak” za obnovu Gospina oltara.

Jubilarno 60. Porcijunkulovo

Prije 60 godina Turistička zajednica Grada Čakovca započela je s organizacijom programa pod nazivom “Sajam tradicijskih zanata” koji je tematski bio vezan za čakovečko proštenje, odnosno Porcijunkulovo, crkveni blagdan. Kroz ovih 60 godina program se širio, kao i područje održavanja Sajma.

Jedno gradsko proštenje, crkveni blagdan postalo je najposjećenija i najveća međimurska turistička manifestacija. Nažalost, zbog usredotočenosti javnosti na koncerte, cijene piva i langoši te broj posjetitelja, ono što bi trebalo biti u prvom planu sada pada na sam kraj i preuzima nezahvalnu ulogu “popratnog programa”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije