DOBRA RAČUNICA

ULAGANJE U SVE MJESNE ODBORE Proračun Grada Čakovca povećan je za čak 11,5 milijuna eura

Gradonačelnica Ljerka Cividini u predstavljanju prijedloga rebalansa proračuna za 2024. istaknula je kako je dobra financijska situacija i likvidnost transformirala Grad Čakovec u pravo gradilište

Na 24. sjednici Gradskog vijeća Grada Čakovca, koja se održala u srijedu, 12. lipnja, glavna tema dnevnog reda bila je prvi rebalans gradskog proračuna kojim je proračun povećan za 11,5 milijuna eura.

Prvi rebalans ovogodišnjeg proračuna Grada donosi povećanje rashodovne strane na 74.304.024,41 eura, odnosno 11.493.506,06 eura više nego što je planirano osnovnim Proračunom za 2024. godinu.

Povećanja se naravno planiraju i na prihodovnoj strani i to povećanjem prihoda proračuna za 8.345.223,19 eura i povećanjem primitaka od zaduživanja u iznosu od 1.200.000,00 eura.

U okviru prihoda, porezni su u iznosu od 2.620.199,71 eura, a prihodi iz EU fondova, državnog i županijskog proračuna u iznosu od 5.450.696,69 eura. Tome treba pribrojiti i pozitivni preneseni rezultat, koji je nakon pokrivanja manjka iz prethodnih razdoblja rezultirao viškom od 1.753.368,37 eura.

Gradonačelnica Ljerka Cividini na predstavljanju prijedloga rebalansa proračuna istaknula je kako je dobra financijska situacija i likvidnost transformirala Grad Čakovec u pravo gradilište, a ulaže se u socijalnu, demografsku i komunalnu infrastrukturu.

“Dogovorili smo se da nećemo ulagati isključivo i samo u centar Čakovca, nego u sve mjesne odbore”, navela je gradonačelnica Cividini.

Tako se od ulaganja, između ostalog, ističe povećanje investicije vezane uz rekonstrukciju prometnica u Ivanovcu, koja se prijavila na razne fondove i trenutno se očekuju rezultati, no Grad Čakovec ipak je osigurao dodatna sredstva, tako da će se i prije rezultata krenuti u provedbu javne nabave. Grad je također prije nekoliko dana potpisao ugovore s Ministarstvom zaštite okoliša, budući da su ostvarena dodatna sredstva za uređenje parka kod staračkog doma u Čakovcu, a povećana je i investicija za završetak Parka Martane.

Na radnom sastanku u Ministarstvu obrazovanja dogovoren je završetak projekta za dograđivanje 2. osnovne škole, a prihvaćeno je idejno rješenje za proširenje 1. osnovne škole.

Na jesen će u DV Cipelica krenuti i dvije nove skupine vrtićaraca, za što je zaslužno ulaganje u proširenje objekta, dok će se ulaganje u proširenje DV-a Cvrčak završiti na proljeće sljedeće godine. U proračun je uključen i novi vrtić na čakovečkom Jugu za koji tek kreće postupak javne nabave.

U gradskom proračunu povećani su iznosi za subvencije socijalno ugroženih stanovnika treće životne dobi u obliku uskrsnica i božićnica, a s druge strane će se pak financirati radne bilježnice za osnovnoškolce. Povećani su i koeficijenti zaposlenicima dječjih vrtića.

Na kraju sjednice, Gradsko vijeće prihvatilo je Prijedlog Odluke o mjerama poticaja za kupnju nekretnina (starih kuća) na području mjesnih odbora Grada Čakovca za 2024. te Prijedlog Odluke o prihvaćanju teksta Javnog poziva za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju na području Grada Čakovca za 2024.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije