LIJEPA VIJEST

ČAKOVEC Grad i Muzej obogaćeni restauriranim poveljama Jurja IV. Zrinskog

Prije otprilike godinu dana, prof. dr. Matija Berljak donirao je original radne povelje Jurja IV. Zrinskog kojom je naš grad davne 1579. godine dobio trgovačka prava

Zahvaljujući Državnom arhivu u Međimurju, povelja je restaurirana i pohranjena u njihovom sefu, a kopije su danas dane Gradu Čakovcu i Muzeju Međimurja Čakovec.

I Muzej i Grad danas slave rođendan te je restaurirana kopija idealni poklon, jer obje institucije svoj dan obilježavaju upravo 29. svibnja. U posredovanju donacije povelje najviše je pridonio Đuro Bel, koji je ovom prigodom rekao da je prof dr. Berljak povelju nabavio negdje u Mađarskoj te je odlučio darovati upravo Čakovcu, koji se zahvaljujući tom dokumentu počeo razvijati kao moderni grad.

Kako je rekao, samo 16 gradova u tadašnjoj državi malo je takvu povelju, što govori o značaju Čakovca u to doba. Ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje Jurica Cesar pak je naglasio da je ova povelja od nacionalne važnosti restaurirana, katalogizirana i digitalizirana te dostupna svima onima koji će u budućnosti istraživati povijest našeg kraja. To je ujedno i najstariji dokument koji se čuva u Državnom arhivu za Međimurje.

Ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, zahvalila se i prof. dr. Berljaku i Državnom arhivu na restauraciji i donaciji te rekla da će ona naći svoje mjesto u Muzeju.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini pak je naglasila važnost Zrinskih za čakovečku povijest te i današnje postavljanje spomenika i ovu donaciju smatra svojevrsnim odavanjem priznanja Jurju koji je trajno obilježio Čakovec, dajući mu gradska prava.

U stvari, tim dokumentom počinje moderni razvoj i povijest našeg grada. Kako je završila, ovo je najljepši poklon Gradu za rođendan.

Nakon svečane dodjele povelje u Riznici Međimurja dr.sc. Nataša Štefanec održala je predavanje upravo o Jurju IV. Zrinskom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije