FOTO

RIZNICA MEĐIMURJA Održan sastanak s kineskom delegacijom: Gradonačelnica Cividini ističe potencijal suradnje Čakovca i Yanchenga

Lijepa i vrijedna posjeta kineske delegacije!

U multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja danas, u četvrtak, 30. svibnja održan je sastanak na kojem su Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, župan Međimurske županije Matija Posavec, NJ.E. Qi Qianjin, veleposlanik Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj i delegacija Grada Yancheng razgovarale o daljnjoj suradnji koja se veže na zajedničke projekte i investicije te industrijsku, poljoprivrednu i trgovinsku suradnju, znanstvenu, tehnološku, obrazovnu i zdravstvenu suradnju, suradnju na području kulture, umjetnosti, turizma i sporta, zaštite okoliša i održivog korištenja prirodnih resursa.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini na današnjem sastanku još jednom je zahvalila veleposlaniku u posredovanju potpisivanja Povelje prijateljstva, a o njihovom posjetu Čakovcu kazala.

„Slavimo dan grada, u sklopu obilježavanja imali smo čast ugostiti delegaciju iz našeg grada prijatelja,Yanchenga. U nekoliko dana koliko su boravili ovdje, nastojali smo im prikazati ono što naš grad, ali i Međimurje čini posebnim i drugačijim u odnosu na ostatak Hrvatske. Bez obzira na to što su prostorno različiti i udaljeni 8 tisuća kilometara, naši gradovi imaju veliki potencijal za uspješnu suradnju. Impresije svih iz kineske delegacije o našem kraju koliko čujem su lijepe, što je vjerujem novi korak u približavanju.

Zahvaljujem se i veleposlaniku nj.e. Qi Qianjinu na potpori koju nam je pružio u povezivanju i potpisivanju Povelje o prijateljstvu”. Ono što je važno spomenuti, nastavlja gradonačelnica Cividini, a vezano je uz gospodarstvo. „Kineska delegacija posjetila je nekoliko naših poduzeća koje već imaju robne razmjene s kineskim tržištem. S obzirom na to kako u Kini njeguju zeleno, odnosno drže do važnosti prirode i zaštite okoliša smatram da je to još jedno područje oko kojeg ćemo raspravljati na nekim od sljedećih sastanaka prilikom posjeta.“

Župan Međimurske županije Matija Posavec, također je bio zadovoljan odrađenim sastankom s kineskom delegacijom i veleposlanikom Qi Qianjin. „Gosti iz Yanchenga ukazali su nam čast ovim posjetom, donijevši nam dah njihove bogate kulture i tradicije, ali i razvoja. S druge strane, u njihovim očima je Međimurje percipirano kao regija koja je primjer u Europskoj uniji, te kao regija koja poštuje odnos prema prirodnim ljepotana, razvoju, gospodarstvu i kulturi i prema njihovoj povijesti.

To je sve ono što nas povezuje, a današnjim sastankom i razgovorom otvorili smo mogućnosti neke daljnje suradnje, kako na gospodarskom tako i na planu kulturne i obrazovne razmjene. Vjerujem kako ćemo to uskoro moći i konkretnije realizirat s obzirom na impresije koje su doživjeli u Čakovcu, ali i diljem Međimurja u ovih nekoliko proteklih dana.“

Chen Weihong zamjenica gradonačelnica Yancheng „Oduševljeni smo Čakovcem i Međimurjem”

Kinezi su Čakovec i Međimurje prepoznali kao moderan europski grad i regiju inovativnog gospodarstva, bogatog kulturnog i društvenog života, odlično prometno povezane sa svim dijelovima Europe, ali što im je izuzetno važno upravno i obrazovno središte regije.

„Nadam se da će naša dva grada na osnovu međusobnih prijateljskih odnosa realizirati zajedničke interese, i još bolje proširiti suradnju, koja je i više nego dobra u posljednje dvije godine koliko i službeno traje naše prijateljstvo. Uz naglasak na gospodarstvo i nove tehnologije sada radimo na unapređenju kulturne razmjene i razumijevanja između građana dvaju gradova, ali i cijele Međimurske županije.“, kazala je zamjenica gradonačelnika Yanchenga, Chen Weihong .

Čakovec i Međimurje istaknula je kao pogodnu platformu za investiranje, ali i pohvalila međimurska poduzeća koja su posjetili, rekavši da su impresionirani visokim tehnološkim razvojem što je veliki potencijal za suradnju. Isto tako, vjeruje kako bi bilo dobro da oba grada prošire suradnju na području zaštite okoliša, gospodarstva, ali i na mnogim drugim područjima.

Veleposlanik u RH Qi Qianjin izrazio je gradonačelnici i županu zahvalu na gostoprimstvu kineske delegacije i kazao kako je sretan što je u posljednje dvije godine ostvaren veliki napredak na suradnji između Čakovca i Međimurske županije s Gradom Yanchengom.“Mislim kako upravo razgovori između lokalnih čelnika najviše mogu ojačati suradnju na svim područjima o kojima smo danas razgovarali.

Ovaj današnji sastanak također je dobar temelj za razvoj daljnje projekte između dva grada, ali i razvoj suradnje Međimurske županije s ostalim regijama u Kini. Želim reći kako će kinesko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj pružiti svaku pomoć koja će biti potrebna kako bi suradnja bila još bolja i kvalitetnija.“ Na kraju, kazao je kineski veleposlanik, “Koristim ovu priliku kako bi svim žiteljima Čakovca i Međimurske županije, čestitao Dan državnosti.”

Uz gradonačelnicu Ljerku Cividini i župana Matiju Posavca na današnjem sastanku s kineskom delegacijom bili su i zamjenik župana Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina i direktor Tehnološko- inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije