spomenik Jurju IV. Zrinskom

FOTO Čakovec bogatiji za još jedan spomenik Zrinskima

Spomenik velikom preporoditelju Međimurja i utemeljitelju prve tiskare u sjevernoj Hrvatskoj 1574. godine u Nedelišću

Uz suradnju Grada Čakovca, Ogranka Matice hrvatske Čakovec i gospodarstvenika Bernarda Andraka iz Marije Bistrice jučer je u Čakovcu u Ulica Valenta Morandinija otkriven spomenik Jurju IV. Zrinskom, velikom preporoditelju Međimurja i utemeljitelju prve tiskare u sjevernoj Hrvatskoj 1574. godine u Nedelišću.

Prigodom otkrivanja spomenika, Zoran Turk predsjednik Ogranka Matice Hrvatske Čakovec kazao je kako se Čakovec spominje od 14. stoljeća kao utvrda i kao takva poznato je kroz gotovo cijeli srednji vijek. „Povelju koju je Juraj IV. dao mjestu u kojem je i rođen možemo smatrati početkom Čakovca kao središnjeg međimurskog naselja. Također ona je od neizmjerne važnosti što se i prepoznalo te se na današnji dan, 29. svibnja svake godine obilježava Dan Grada. Ponosni smo i sretni što je Matica hrvatska sudjelovala u ovome projektu. Najviše bih želio zahvaliti gospodinu Andraku koji nam je poklonio ovaj prekrasan spomenik te svima ostalima koji su nam pomogli u njegovom postavljanju.“ rekao je Turk.

Spomenik je donacija gospodarstvenika Bernarda Andraka iz Marije Bistrice, kojeg je preuzeo od Tiskare “Zrinski” kad je otišla u stečaj. „Osim što ovim spomenikom odajemo počast našem velikašu i grofu, prisjećamo se i akademskog kipara Josipa Grgevčića koji je izradio ovaj spomenik. Spletom poslovnih okolnosti našao sam se u Čakovcu i postao ponosni vlasnik ovog spomenika. Jednom prilikom sam upoznao gospodina Ivana Pranjića, idejnog začetnika koji je dao prijedlog koji sam brzo prihvatio. Odlučio sam da Čakovčanec mora ostati v svojem Čakovcu te poklonio spomenik ogranku Matice Hrvatske. I sam imam međimurske korijene, pa vam moram povedati da sam fest ponosan i vesel.“kazao je Andraka ujedno i čestitao Dan Grada svim Čakovčanima.

Riječi zahvale na svečanosti otkrivanja spomenika uputila je i gradonačelnica grada Čakovca Ljerka Cividini. „Slavimo tek 30. rođendan Grada Čakovca u ovom novom ustrojstvo. Ovaj spomenik govori o tome da je naš grad još od davnih dana postao grad koji se razvijao iz godine u godinu. Smatram da ovaj grad još uvijek ima prostora za napredovati i razvijati se. Na nama je da to bude u onom duhu u kojem ga možemo ostaviti mlađima s ponosom na ono što smo učinili. Hvala svima koji ste sudjelovali da ovaj divan spomenik pronađe mjesto u gradu Čakovcu gdje će biti na ponos svima nam.“, kazala je gradonačelnica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije