mali vijećnici

FOTO Uoči Dana Grada održana sjednica čakovečkog Dječjeg vijeća

U Gradskoj vijećnici održana je sjednica Dječjeg vijeća Grada Čakovca

Na sjednici su bili prisutni mali vijećnici uz voditeljice dječjih foruma s dječjom gradonačelnicom Nolom Grošević i gradonačelnicom Grada Čakovca Ljerkom Cividini, dok su kao gosti sjednice bili predstavnici Vijeća udomljene djece te provoditelji Globe projekta iz II.OŠ Čakovec.

Nakon prihvaćanja dnevnog reda kojeg je predložila dječja gradonačelnica Nola Grošević, gradonačelnica Cividini saslušala je brojna pitanja i prijedloge dječjih vijećnika vezana uz mogućnost izgradnje ceste do romskog naselja u Kuršancu, rasvjetu u Ulici Matije Gupca i izgradnji autobusne stanice u Ulici Zvir u Mihovljanu, izgradnje Umjetničke škole i dobivanju garderobnih ormarića u svim školama. Na samom kraju ovog svojevrsnog „aktualnog sata“ sjednice Dječjeg vijeća učenici su uputili zahvalu gradonačelnici Cividini što je brzo nakon njihova upozorenja postavljen znak kod OŠ Ivanovec, ona je najavila kako će uskoro i put do škole učenicima I. OŠ Čakovec biti sigurniji izgradnjom kružnog raskrižja kod Ulice Ivana Mažuranića i Tome Masaryka.

U nastavku sjednice dječja gradonačelnica Nola Grošević i vijećnice III.OŠ predstavile su brojne aktivnosti provedene u tekućoj školskoj godini. Tako je između ostalog spomenuto da su dječji vijećnici i Dječji forumi, koji djeluju u svih sedam osnovnih škola kojima je osnivač Grad Čakovec, aktivni sudionici u brojnim projektima usmjerenim kvalitetnijem odrastanju učenika i stjecanju građanske kompetencije i to putem radionica, edukativnih igara, volontiranja i humanitarnih akcija

Za učenike osnovnih škola bile su organizirane različite radionice povezane s očuvanjem okoliša, a odrasli su predstavnici sudjelovali u panel-raspravi o zelenim knjižnicama, solarizaciji javnih ustanova u cilju postizanja ušteda energije te o važnosti zdravih gradova u promicanju održivog i zdravog razvoja zajednice

Dječja gradonačelnica Nola Grošević i dječja vijećnica Mia Pavlic sudjelovale su zajedno s voditeljicom DF-a iz COO-a Valentinom Babić na radnom sastanku u Zagrebu vezanom za uključivanje djece u razvoj i donošenje javnih dokumenata, dok su Nola Grošević, i Marta Lisjak, dječja vijećnica, imale izuzetnu priliku iznijeti svoja promišljanja pred saborskim zastupnicima i članovima Odbora za obitelj, mlade i sport u Hrvatskom saboru.

Zahvaljujući projektu CERV programa Europske unije “Utjecaj, a ne ukras” (“Influence, not just a decoration”) Nola Grošević i dječja forumašica Eva Dokleja iz III. OŠ Čakovec zajedno s voditeljicom Katarinom Pahek Čajić boravile su u Bruxellesu, u srcu Europske unije. Tamo su informirale neke od naših zastupnika kako djeca sudjeluju u dječjim vijećima i forumima u Hrvatskoj te koja su im goruća pitanja, poput prevencije nasilja među vršnjacima i govora mržnje, suzbijanja nasilja u digitalnom okruženju, klimatskih promjena, prevencije pretilosti, kao i saznanje da djeca gube povjerenje u odrasle.

Predstavnica Vijeća udomljene djece, koje djeluje kod Zavoda za socijalni rad Amela Oršoš, prisutne je upoznala s radom Vijeća čiji je cilj zaštita djece i obitelji te omogućavanje jednakih prava sve udomljene djece. Vijeće djeluje tek 2 mjeseca, a svrha mu je predstaviti što znači biti udomljen te boriti se za prava udomljene djece. Želja im je da se udomljena djeca uključe u što više društvenih aktivnosti poput Dječjeg vijeća Grada Čakovca.

Dječjim vijećnicima predstavljeni su i projekti dječjeg foruma OŠ Ivanovec koji je pozvan na državnu smotru projekata Građanskog odgoja i obrazovanja – Projekt građanin, odnosno Korakom do škole i GLOBE program u kojem su sudjelovali učenici II. osnovne škole Čakovec, Srednje škole Čakovec i Medicinske škole Varaždin. Riječ je o znanstveno-obrazovnom program u čijem je središtu zanimanje za okoliš, a namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola. U okviru programa učenici mjere i bilježe podatke iz neposrednog okoliša (meteorološke, hidrološke, biološke) i upućuju ih u američku znanstvenu bazu. Komunikacija između učenika i znanstvenika odvija se preko interneta, a GLOBE podaci su na taj način dostupni svima. Sudjelujući u ovom programu učenici dolaze do novih spoznaja o okolišu i razvijaju pozitivan stav prema prirodi koja nas okružuje. Provedbom ovakvih projekata čakovečki učenici pokazuju da su angažirani u društvenim pitanjima i sposobni donositi pozitivne promjene u svojoj zajednici.

Dječje gradsko vijeće Grada Čakovca, koje djeluje od 2009. godine, vrlo je važan okvir za ostvarivanje prava djece na aktivno sudjelovanje u životu Grada Čakovca. Dječje vijeće preduvjet je istinske dječje participacije u lokalnoj zajednici. Svaka od 7 škola kojima je osnivač Grad Čakovec imenuje po dva učenika koji sudjeluju u radu DGV-a u mandatu koji traje dvije godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije