racionalno poslovanje

LJERKA CIVIDINI ‘Nakon 15 godina Grad Čakovec napokon posluje u plusu!’

- Uspjeli smo i prije zacrtanog roka vratiti sva nagomilana dugovanja koje je građanima ostavila prošla vlast! - rekla je gradonačelnica

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini na 22. sjednici Gradskog vijeća podnijela je svoje polugodišnje Izvješće o radu, ali ga pritom na konferenciji netom prije upotpunila i s aktualnom situacijom nakon skoro tri godine mandata.

Tako je istakla kako je Grad Čakovec s krajem prošle proračunske godine uspio prije roka vratiti sva nagomilana dugovanja koje je građanima ostavila prošla Gradska vlast.

„U tome smo uspjeli ne zato jer nam je novac „pao s neba“, već je isključivi razlog to što smo racionalnim poslovanjem, održivim planiranjem i oslanjanjem na vanjske izvore financiranja, uspjeli stabilizirati gradske financije”, krenula je s objašnjenjem i dodala da joj kao gradonačelnici to sada napokon omogućuje da u ostatku mandata realizira sve ono što je bilo zacrtano kao plan prilikom preuzimanja dužnosti i ono na osnovu čega je dobila povjerenje građana.

Naime na zatečeno stanje u 2021. godini nikako nije bila spremna, kako je upravo najveći manjak Grada u posljednjih 15 godina zabilježen krajem 2020. godine, u iznosu od oko – 1,6 milijuna eura, i to bez istaknutih kratkoročnog zaduživanja od 2 milijuna eura i beskamatnog zajma države u iznosu od oko 717 tisuća eura. S krajem 2023. godine gradonačelnica je sa svojim timom ostvarila plus u Gradskom proračunu koji je s 31. prosincem iznosio 1.358.882,00 eura, da bi stanje na računu u ožujku bilo još povoljnije.

Posljednji zabilježen pozitivan rezultat poslovanja Grada bio je 2008., Cividini ga ostvarila u trećoj godini mandata!

„Ponosna sam na činjenicu da je ova 2024. godina prva godina u tko zna koliko u kojoj nećemo biti opterećeni dubiozama i utezima iz prošlosti te se možemo u potpunosti posvetiti razvoju grada. Kad kažem mi, tu mislim na nas Čakovčanke i Čakovčane kojima se godinama obećavalo puno toga, no realno, novca nikada zapravo nije bilo ni za pokretanje, a kamoli realizaciju investicija koje su potrebne. Ono što je ključno, do ove situacije došli smo isključivo zahvaljujući racionalnom radu, promišljenom strateškom planiranju i odgovornom financijskom upravljanju.

Kad smo znali početkom mandata reći da u ovom trenutku novaca za nešto nema, mnogi su odmahivali rukom kao da govorimo floskule ili im lažemo u lice, no mislim da je trebalo biti iskren i realan, nazvati stvari svoje imenom”, objasnila je i naglasila kako na ovu pozitivnu situaciju sada može biti ponosna, kako ona, tako i svi korisnici proračuna, od škola, vrtića, mjesnih odbora, udruga, institucija i drugih, pa do gradskih službenika koji unatrag mnogo godina nisu mogli funkcionirati na takav način.

Naime osim što toliko očekivani pozitivan rezultat znači itekako bolju likvidnost Grada i realizaciju planiranog uz nove ideje i projekte, nepodmirene dospjele obaveze se ne prenose, smanjena je ročnost dugovanja te svi dobavljači, udruge u sportsku, kulturi, soc. pomoći i drugi mogu nesmetano obavljati svoje aktivnosti, računajući na sredstva koja su im potrebna za rad. Dug prema istima s krajem 2021. bio je oko 9,6 milijuna, krajem 2022. oko 2,8 milijuna, dok je s krajem 2023. iznosio nula eura.

Unatoč poteškoćama u konsolidiranju financija, u Čakovcu se i dosad radilo više nego ikad, gradi se i redovito podmiruju obaveze

Uz racionalnost i odgovornost prema financijama i poslovanju, traju intenzivna gradnja Regionalnog edukacijsko – rehabilitacijskog centra u Čakovcu i dogradnje dječjih vrtića „Cipelica“ i „Cvrčak”. Pritom se projektira potpuno novi vrtić na čakovečkom Jugu, radi na projektu nove osnovne škole, revitalizaciji glavnog čakovečkog trga, kreiraju zelene oaze, šetnice, saniraju kvartovi, ulice, prometnice itd.

Od sredine 2021. godine do danas pripremili smo, proveli, partneri smo, izradili projektnu dokumentaciju te imamo otvorene projekte u vrijednosti od oko 66 milijuna eura!

„Osluškujemo sve one stvarne potrebe građana koje su glasno i jasno artikulirali godinama, no želje im se nisu ni uzimale u obzir, a kamoli ostvarivale. Napokon je u naš grad došlo vrijeme kada možemo svaku ideju, program i aktivnost uzeti u obzir, realizirati sve ono što su neki godinama zanemarivali te se okrenuti na zadovoljstvo i sigurnost svih Čakovčana, kako onih u samom Čakovcu tako i ravnomjerno diljem svih 13 mjesnih odbora”, zaključila je čakovečka gradonačelnica i dodala kako se u tri godine provelo i provodi projekata u vrijednosti od čak oko 66 milijuna eura, a niz projekata koje taj podatak ne obuhvaća tek je u fazi planiranja, rješavanja imovinsko – pravnih odnosa i slično.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije