BRINU O PRIRODI

ČAKOVEC Učenici gradonačelnici Cividini predstavili vrijedne projekte u okviru programa ‘GLOBE’

U ponedjeljak 26. veljače 2024. godine učenici II. osnovne škole Čakovec, Srednje škole Čakovec i Medicinske škole Varaždin u pratnji svojih profesora Biljane Forgač i Denisa Horvata predstavili su gradonačelnici Grada Čakovca Ljerki Cividini i suradnicima vrijedne projekte koje provode u okviru programa GLOBE

GLOBE je znanstveno-obrazovni program u čijem je središtu zanimanje za okoliš, a namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola.

U okviru programa učenici mjere i bilježe podatke iz neposrednog okoliša (meteorološke, hidrološke, biološke) i upućuju ih u američku znanstvenu bazu. Komunikacija između učenika i znanstvenika odvija se preko interneta, a GLOBE podaci su na taj način dostupni svima.

Sudjelujući u ovom programu učenici dolaze do novih spoznaja o okolišu i razvijaju pozitivan stav prema prirodi koja nas okružuje.

Učenici navedenih škola provode projekte Utvrđivanje kvalitete tla Međimurske i Varaždinske županije za proizvodnju bučinog ulja te Umjereno topla kišna klima – tri ljeta ima, čiji su ciljevi obogaćivanje i nadopunjavanje postojećih znanja te poboljšanje zajednice u kojoj žive.

Provedbom ovakvih projekata čakovečki učenici pokazuju da su angažirani u društvenim pitanjima i sposobni donositi pozitivne promjene u svojoj zajednici.

Čakovečka gradonačelnica pohvalila je tom prigodom učenike i mentore, istaknuvši vrijednost osposobljavanja učenika za mjerenja i opažanja, koja će doprinijeti boljem razumijevanju našeg planeta, a prije svega uključivanju učenika, nastavnika i znanstvenika u zajedničko korištenje informacija o globalnom okolišu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije