SJEDNICA ODBORA ZA POLJOPRIVREDU I TURIZAM

(JOŠ JEDNA) ANALIZA POMORA PČELA Zašto poljoprivredna inspekcija ne želi otkriti tko su krivci?

Iako je sezona počela gotovo tragično, pčelari su optimistični s obzirom na medenje, ali gorak okus ostavlja činjenica da je državni poljoprivredni inspektorat zakopčan do grla i ne želi otkriti rezultate svojih izvida

Danas je održana treća sjednica Odbora za poljoprivredu i turizam Gradskog vijeća Grada Čakovca, kojoj su se, uz članove, pridružili i gradonačelnica Ljerka Cividini i župan Matija Posavec s resornim pročelnicima.

Na sjednici su poljoprivrednici s područja Čakovca, ali i drugih međimurskih općina, iznijeli probleme i izazove s kojima se nose, s posebnim naglaskom na nedavni pomor pčela i probleme u gospodarstvu.

Nakon sjednice, zadovoljstvo dijalogom iznio je predsjednik Odbora Ivan Martan, koji je iznio i zaključak da će se, kako bi se spriječile mogućnosti novih masovnih pomora pčela u svakoj općini zadužiti koordinatori koji će biti veza između pčelara i poljoprivrednika.

Iako pčelari takvu komunikaciju već na pojedinim područjima imaju uspostavljenu, ona je zasad neformalna i odvija se putem Viber grupa, pojasnio je predsjednik Udruge pčelara Međimurske županije ‘Agacija’ Željko Trupković.

– Kao pozitivan primjer možemo istaknuti suradnju na području Murskog Središća, gdje su kontakti uspostavljeni ne samo po pitanju upotrebe pesticida nego i tzv. zelene gnojidbe čime pčele dobivaju dodatnu pašu. Iako je novim zakonom strogo propisana uporaba insekticida, kada i gdje će se provoditi, kao i to da se mora najaviti, dosad se nitko po tom pitanju nije javio pa su se pčelari organizirali neformalno, istaknuo je Trupković.

Iako je sezona započela gotovo tragično, pčelari su ipak optimistični početkom medenja, jer su medile čak i šume što se već dugo nije dogodilo, naglasio je Trupković.

Ipak, gorak okus ostavlja to što, naglasio je Ivan Martan, županijski poljoprivredni inspektor od središnjice u Zagrebu nema dozvolu za iznošenje nalaza inspekcije, čime krivci i dalje ostaju ne samo neprokazani nego i nekažnjeni za svoja nedjela.

ŠTETE I OBRANA

Ovakvu vrstu dijaloga na svim razinama pozdravili su i župan i gradonačelnica Cividini, koja je najavila da će se i Grad i županija otvoriti poljoprivrednicima raznim subvencijama i pomoćima, a ove jeseni objavit će se i natječaj kojim će se u novoj školskoj godini u školama na području grada na jelovnicima naći proizvodi domaćih poljoprivrednika.

Slijedi i obeštećenje onima koji su pretrpjeli štetu u nevremenu 25. i 28. svibnja, najavio je župan Posavec, a već u petak će na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede pitati i zašto pojedini proizvođači još nisu obeštećeni za lanjsku sušu.

– Dotaknuli smo se i komasacije, navodnjavanja, protumraznih sustava te korištenje potpora koje raspisuje Međimurska županija, kazao je župan Posavec, poručivši poljoprivrednicima da u javnoj upravi imaju suradnika i da su njihova vrata uvijek otvorena.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije