DORJA VINCEK nova je dječja gradonačelnica Grada Čakovca

U utorak je održana konstituirajuća sjednica Dječjega gradskog vijeća Grada Čakovca za razdoblje 2018. – 2020. Na početku sjednice dječje je vijećnike pozdravio gradonačelnik Stjepan Kovač te im zahvalio na dosadašnjem aktivnom radu uz želju da i buduća suradnja bude jednako kvalitetna. Posebno je zahvalio na dobroj suradnji gradonačelniku Lovri Horvatu.

Lovro Horvat, učenik OŠ Ivanovec koji je obnašao dužnost dječjega gradonačelnika u razdoblju od 2016. do 2018. godine, podnio je izvješće o aktivnostima provedenim u prethodnome mandatu. Dječji su vijećnici u spomenutom razdoblju sudjelovali u mnogim aktivnostima u cilju promicanja i ostvarivanja prava djece, volontirali u azilu “Prijatelji” te u svakoj prilici upozoravali odrasle na važnost poštivanja dječjih prava.

Uslijedilo je predstavljanje novih dječjih vijećnika iz svake od sedam osnovnih škola, nakon čega su dječji vijećnici izabrali novu dječju gradonačelnicu: učenicu 5. razreda III. OŠ Čakovec Dorju Vincek. Gradonačelnik Stjepan Kovač čestitao je novoj dječjoj gradonačelnici na izboru te joj je zaželio puno sreće u radu i obećao dobru suradnju i s gradskom upravom i s njim osobno.

Dječji su vijećnici glasovanjem prihvatili predloženi Plan i program nove dječje gradonačelnice. Nastavit će i dosadašnju dobru suradnju s gradonačelnikom Stjepanom Kovačem i gradskom upravom te će i dalje sudjelovati u radionicama projekta “Budi neovisan i slobodan”. Dječji će vijećnici sudjelovati u projektu “Čitajmo svi, veliki i mali”, volontirati u Caritasovom domu “Antun Bogdan” kao i u programima povodom obilježavanja Dana Grada Čakovca, Dana Europe, Tjedna Crvenoga križa i Čakolanda.

Dorja Vincek predložila je da dječji vijećnici razmisle o dodjeli nagrade najboljem učeniku, svojevrsne “Nobelove nagrade za djecu”, koja bi se dodjeljivala svake godine jednom učeniku. Planom rada najavljena je i važnost izrade internetske stranice Dječjeg vijeća Grada Čakovca, postavljanje ormarića za ostavljanje osobnih stvari u osnovnim školama i dječjeg štanda prilikom organizacije javnih događanja u Čakovcu.

Na kraju sjednice nova je gradonačelnica Dorja Vincek zahvalila dječjim vijećnicima na dolasku i sudjelovanju na sjednici, kao i njihovim učiteljima na pripremi učenika za sjednicu. Poželjela je kvalitetnu suradnju svih vijećnika u budućem mandatu.

Inače, Dječje gradsko vijeće Grada Čakovca, koje djeluje od 2009. godine, okvir je za ostvarivanje prava djece na aktivno sudjelovanje u životu Grada Čakovca. Dječje vijeće preduvjet je za kvalitetno ostvarivanje dječje participacije u lokalnoj zajednici. Svaka od sedam osnovnih škola kojima je osnivač Grad Čakovec imenuje po tri učenika koji sudjeluju u radu dječjeg vijeća u mandatu od dvije godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije