ODLIČNI temelji za suradnju Čakovca i Lipika

U prvom službenom posjetu Gradu Čakovcu u srijedu je boravilo izaslanstvo Grada Lipika.

Naime, na inicijativu braniteljskih udruga, početkom prošlog prosinca dva hrvatska grada potpisali su Povelju o prijateljstvu, a ovaj sastanak početak je konkretne suradnje koja će rezultirati zajedničkim projektima.

“Ne želim da Povelja koju smo potpisali bude “mrtvo slovo na papiru”, već da postojeće prijateljstvo između Čakovca i Lipika razmjenom iskustava i suradnjom konkretiziramo za dobrobit građana oba grada.”, rekao je pozdravljajući goste iz Lipika, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač.

Prostor za suradnju vidim ponajprije na području kulture, obrazovanja i turizma, a danas smo dogovorili i povezivanje naših razvojnih agencija. Na nekim područjima smo bolji mi, na nekima oni, rekao je gradonačelnik Kovač, tako da možemo učiti jedni od drugih.

Goste iz Lipika predvodio je gradonačelnik Vinko Kasana, a osim njega u Čakovcu su bili i zamjenik gradonačelnika Slobodan Katunar, predsjednik Gradskog vijeća Mladen Dolić, bivši gradonačelnik Lipika Antun Haramija, te predsjednici i članovi udruga branitelja koje djeluju u Lipiku.

Gradonačelnik Kasana zahvalio se na organizaciji ovog sastanka, ponajprije zbog toga što Lipik od Čakovca može mnogo toga naučiti. Čakovec je među najboljim gradovima u zemlji na mnogim poljima, a to želi postati i njegov grad.

“Dogovorili smo prve korake, a siguran sam da će ovaj posjet ubrzo dati rezultate.”. rekao je gradonačelnik Lipika.

Razlog potpisivanja Povelje i suradnje su međimurski branitelji, koji su 6. prosinca 1991. godine odigrali presudnu ulogu u oslobađanju tog zapadnoslavonskog grada. Svake godine sudjeluju na obilježavanju te obljetnice, a želja za povezivanjem dva grada stara je dvadesetak godina.

Zanimljivo je da je bivši gradonačelnik Lipika Antun Haramija, inače rodom iz Međimurja.

Danas je naglasio da mu je izuzetno drago što su Lipik i Čakovec konačno i formalno prijatelji, jer je i to vid priznanja i zahvale Međimurcima na njihovoj ulozi u oslobađanju.

Ratni zapovjednik 1. satnije 54. samostalne bojne HV Čakovec Zvonimir Košir, postrojbe koja je sudjelovala u tim ratnim operacijama te predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Stjepan Horvat, zahvalili su se na podršci koju su dobili od gradskih vlasti u njihovim nastojanjima da se potpisivanjem Povelje o prijateljstvu između Čakovca i Lipika da priznanje svim međimurskim braniteljima koji su sudjelovali na zapadnoslavonskom bojištu.

Izaslanstva su položila vijenac ispred spomenika poginulim i nestalim Hrvatskim braniteljima Domovinskog rata te zapalili svijeće podno Spomen-ploče poginulim i nestalim Hrvatskim braniteljima na Trgu Republike u Čakovcu.

Izaslanstva braniteljskih udruga posjetila su i Muzej Međimurja Čakovec, gdje su razgledali postav Međimurje u Domovinskom ratu.

Da podsjetimo, početkom prosinca 1991. godine krenule su vojne operacije u sklopu kojeg je 6. prosinca Lipik postati prvi vojno oslobođeni grad u Hrvatskoj.

U borbama u Zapadnoj Slavoniji poginulo je jedanaest branitelja iz Međimurja, jedan u samoj akciji oslobađanja Lipika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije