SVI ČAKOVEČKI osnovnoškolci s rješenjem imaju pomoćnika u nastavi

U čakovečkoj gradskoj vijećnici u utorak je održana početna konferencija projekta ‘Osiguravanje pomoćnika učenicima s teškoćama u OŠ Grada Čakovca – IV’.

Riječ je o projektu kojim se osiguravaju plaće za pomoćnike u nastavi koji su zaposleni u pet čakovečkih redovnih osnovnih škola te Centru za odgoj i obrazovanje.

Projekt je prijavljen tijekom prošlog ljeta, Javni poziv provelo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a bio je svojevrsni nastavak ranijih poziva kojima su se plaće pomoćnicima osiguravale preko Europskog socijalnog fonda.

Po prvi put, natječaj je potpisan na četiri godine, što znači da do kraja školske godine 2020./2021. godine, 50 osnovnoškolaca s područja Čakovca koji imaju rješenja, ima osiguranog pomoćnika u nastavi.

Pozdravljajući sve nazočne, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, istaknuo je da već četvrtu školsku godinu za redom, sva djeca s područja Grada Čakovca, koja imaju rješenja Ureda za državnu upravu Međimurske županije, imaju osigurane pomoćnike u nastavi.

U našim je školama 60-tak takvih učenika, te zahvaljujući ovom projektu, ali i nastojanjima Grada Čakovca da se svoj djeci stvore uvjeti za normalno praćenje nastave, svi oni imaju osiguranog pomoćnika.

Nije zanemariva i činjenica da je preko ovog projekta 50 osoba dobilo posao, ali i mogućnost za stjecanje novih znanja i vještina.

Direktorica Razvojne agencije Grada Čakovca Čakre d. o. o. Damira Vresk prisutne je izvijestila da su ciljevi projekta stvaranje preduvjeta za uključivanje učenika s teškoćama u osnovnoškolske ustanove Grada Čakovca, zapošljavanje educiranih osoba te senzibiliziranje šire lokalne zajednice o važnosti uključivanja učenika s teškoćama u redovite osnovne škole.

U tekućoj školskoj godini zaposleno je 45 pomoćnika u nastavi za 50 učenika s teškoćama, odnosno u I. OŠ 9 pomoćnika, u II. OŠ 4 pomoćnika, u III. OŠ 4 pomoćnika, u COO-u 10 pomoćnika, OŠ Ivanovec 5 pomoćnika i OŠ Kuršanec 13 pomoćnika.

Ravnatelj II. OŠ Čakovec Vinko Grgić iznio je da su iskustva škole kao projektnog partnera pozitivna jer su osiguravanjem pomoćnika zadovoljni učenici i roditelji, ali i zaposlenici škola.

Ovo je već četvrta godina kako rade s pomoćnicima, a posebno je važna emotivna veza koja se stvara između učenika i pomoćnika, a koja toj djeci dodatno pomaže u savladavanju školskih programa, istaknuo je Grgić.

Ugovor je potpisan za razdoblje od četiri školske godine, tj. od 2017./2018. do 2020./2021., i to u ukupnom iznosu od 8.154.324,00 kn, odnosno 2.038.581,00 kn za školsku godinu 2017./2018.

Iz proračuna Grada Čakovca sufinancirat će se, prema pravilima javnog poziva, 15% ukupne vrijednosti projekta, no taj će se udio sufinanciranja Grada Čakovca umanjiti jer će 60% od spomenutih 15% temeljem potpisanog ugovora sufinancirati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije