U SAMOM VRHU Čakovec stipendira ukupno 352 studenta

Prema statističkim pokazateljima, Grad Čakovec je u nacionalnom vrhu ako uspoređujemo broj stanovnika s brojem studenata. Broj visoko obrazovanih u Čakovcu poveća se iz godine u godinu, a doprinos tome su sigurno i stipendije Grada Čakovca koje se dodjeljuju već 17 godinu za redom.

U četvrtak su u čakovečkoj Gradskoj vijećnici potpisani ugovori o stipendiranju šesnaestoro od ukupno 102 studenta čije će studiranje potpomagati Grad Čakovec.

Čestitajući novim stipendistima na odluci da se fakultetski obrazuju, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač istaknuo je da Čakovec svake godine za ovu namjenu u svom proračunu izdvoji 2 i pol milijuna kuna.

Od 2000. godine do danas studentima je na račune uplaćeno gotovo 32 milijuna kuna, a zanimljiv je podatak da je u tom razdoblju u roku je diplomiralo 903 od 1844 studenata koliko se stipendiralo, što je više od 50 posto. Zahvaljujući i toj brojci povećava se i broj visoko obrazovanih u Čakovcu i Međimurju, što je odlično, rekao je među ostalim, gradonačelnik Kovač.

Od novih studenata njih 29 upisalo je studije na kojima se školuju za deficitarna zanimanja na području Međimurja, što bi trebalo biti jamstvo da će nakon završetka studija ovdje moći pronaći i posao, naglasio je čakovečki gradonačelnik. Riječ je o budućim liječnicima, farmaceutima, elektrotehničarima, anglistima, matematičarima, germanistima, psiholozima i strojarima.

Inače, na natječaj za dodjelu stipendija u akademskoj godini 2017./18. javilo se 93 studenata, od čega je 88 zadovoljilo kriterije natječaja. Njih 14 potpisalo je anekse ugovora za stipendije na diplomskom studiju. Trenutno tako Grad Čakovec stipendira ukupno 352 studenta. Stipendija za studij u Čakovcu iznosi 300,00 kuna, u Varaždinu 400,00 kuna, u Zagrebu, ostalim hrvatskim sveučilišnim centrima te inozemstvu 800,00 kuna mjesečno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije