LEDICE Cijelo područje Čakovca dobiva novu uličnu rasvjetu

Grad Čakovec je jedan od 49 gradova u Hrvatskoj koji su ove godine pristupili kompletnoj izmjeni rasvjete, modelom javno privatnog partnerstva.

Centar grada već je obuhvaćen projektom Dynamic light, koji je javnosti predstavljen još na proljeće ove godine kada se, podsjetimo, argumentiralo povećanje svjetlosnog zagađenja na nekoliko lokacija u Hrvatskoj te utvrdilo koje sve važne sastavnice moraju biti zadovoljene da bi se postavila kvalitetna javna rasvjeta koja nije štetna za zdravlje građana.

Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač rekao je kako će nova rasvjeta omogućiti osvjetljene ulice u svako doba noći jer takav tip rasvjete troši do 30 posto manje energije.

Za godišnje održavanje postojeće rasvjete Grad čakovec izdvaja oko 300.000 kuna godišnje, što bi se postavljanjem nove rasvjete izbjeglo te bi se i sama investicija zamjene rasvjete vrlo brzo isplatila, zaključio je Kovač. Nova će rasvjeta obuhvatiti cijelo gradsko područje, a javni natječaj bi trebao biti raspisan početkom druge godine.

Kovač je rekao kako su već obavljeni razgovori s potencijalnim izvođačima radova, a rok završetka radova je jesen druge godine. Osim zamjene postojeće rasvjete, dodat će se i nove lampe na mjestima gdje su to zatražili građani. Tako bi uz sam centar Čakovca, novu LED rasvjetu trebala dobiti i sva prigradska naselja, javlja Radio1.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije