ADVET U GRADU ZRINSKIH U srijedu doček svetog Nikole

Turistička zajednica grada Čakovca u srijedu, 6. prosinca organizira doček i druženje sa svetim Nikolom.

Sveti Nikola je rođen početkom 4. stoljeća u Maloj Aziji. Biskupovao je u gradu Myri, na području današnje Turske, gdje je, prema nekim izvorima, i umro upravo 6. prosinca oko 345. godine. Njegove kosti prenesene su u Bari, kada započinje i njegovo štovanje te postaje jedan od najpoznatijih svetaca.

Oduvijek vrlo skroman i ponizan u svom se životu uvijek borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu. Svetost je zaslužio djelima milosrđa i ljubavlju te su ga već za života ljudi cijenili zbog njegove plemenitosti i velikodušnosti prema svakome tko je bio u nevolji o čemu govore brojne legende.

Spasio je djecu od zlog mesara, mornare od oluje, a stanovnike svoga grada od gladi te postaje prijatelj i zaštitnik djece, putnika i mornara, a njegovu se dolasku raduju upravo djeca.

Dan svetog Nikole omiljeni je dječji blagdan, koji se u Hrvatskoj štuje od davne 1922. godine. Nekoć su se, onome koga se htjelo darovati, pod jastuk krišom stavljale crvene jabuke, a danas djeca, navečer prije spavanja, stavljaju očišćene čizmice na prozor kako bi ih ujutro u njima dočekao poklon.

Djeca uvijek s radošću i nestrpljenjem dočekuju svetog Nikolu, a oni “malo manje dobri” strepe od dolaska zločestog Krampusa. Najljepše uspomene nastaju u djetinjstvu. Vrijeme Adventa ispunjeno je druženjem i darivanjem djece, ali i sve koji duboko u sebi vjeruju u dobrotu i ljubav koju sa sobom donosi omiljeni posjetitelj.

– Stoga djeco, očistite čizmice, dođite u grad u srijedu, 6. prosinca u 10.30 sati ispred Turističkog ureda u Čakovcu i uživajte u blagdanskoj atmosferi i druženju sa svetim Nikolom. Razveselit će vas mnoštvo slatkiša, jer sveti Nikola obožava uveseljavati dobru djecu – poručuju iz Turističkog ureda čakovečke Turističke zajednice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije