FOTO Čakovec i Lipik gradovi su prijatelji

U subotu je u Lipiku potpisana Povelja o prijateljstvu i suradnji između ovog zapadnoslavonskog grada i Čakovca. Ovime su potvrđene odluke oba gradska vijeća, a do uspostavljanja tješnjih kontakata došlo je na inicijativu Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH MŽ iz Čakovca.

Naime, tijekom 1991. godine, točnije u borbama za oslobađanje Lipika, značajni doprinos dale su upravo postrojbe iz Čakovca, odnosno Međimurja. Prijateljstvo koje je započelo tih dana, godinama su njegovali upravo branitelji, a u pravo na njihovu inicijativu dva grada potpisalo su Povelju o prijateljstvu.

Početkom ove godine gradska vijeća obiju gradova suglasila su se s ovim prijedlogom, a gradonačelnici su svoj potpis na dokument dali upravo prilikom oblijevanja 26. obljetnice oslobođenja Lipika. Naime, početkom prosinca 1991. godine krenule su vojne operacije u sklopu kojeg je 6. prosinca Lipik postati prvi vojno oslobođeni grad u Hrvatskoj. U borbama oko Lipika poginulo je jedanaest branitelja iz Međimurja, a godišnjica oslobođenja, prilika je da ih se prisjetimo te da im se oda počast.

Vijenac podno spomenika braniteljima Lipika, položilo je izaslanstvo Grada Čakovca u kojem su bili gradonačelnik Stjepan Kovač te zamjenici Mario Medved i Zoran Vidović, ratni zapovjednik 1. satnije 54. samostalne bojne HV Čakovec Zvonimir Košir, predsjednik HVIDR-e MŽ Mladen Tkalčec tajnik Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata RH MŽ Dražen Tkalec, te članovi Udruge ratnih veterana 54. samostalne bojne Čakovec, na čelu s predsjednikom Mladenom Magdalenićem.

Osim podno spomenika na središnjem lipičkom trgu, vijenac je položen i kod spomenika na tamošnjem groblju.

Povelju o prijateljstvu i suradnji potpisali su gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač. Oba su tom prilikom naglasila važnost povezivanja, jer osim druženja i stvaranja kontakata između udruga i institucija, formalizirana suradnja omogućuje stvaranje novih vrijednosti za obje sredine. Gradonačelnik Kasana je naglasio da je od ove suradnje mnogo očekuje, posebice u njenom gospodarskom aspektu.

Čakovečki gradonačelnik Kovač pak je rekao da je ovo prvi hrvatski grad s kojim Čakovec potpisuje Povelju o prijateljstvu i suradnju, te da ovakve Povelje ne smiju ostati samo deklarativne, da jedni druge posjećujemo prilikom gradskih proslava ili važnim obljetnicama za naša mjesta, već moraju rezultirati novim programima i projektima na dobrobit i korist obiju sredina i njegovih stanovnika.

– Jedni od drugih možemo mnogo toga naučiti, u nečemu smo bolji i napredniji mi, a u nečemu vi, sve to implementirati u upravljanje našim gradovima, te stvoriti nove vrijednosti i momente za naše građane – rekao je, među ostalim Kovač.

Već početkom iduće godine u Čakovcu će biti održan prvi službeni sastanak između Čakovca i Lipika, kojem će cilj biti detektiranje područja na kojima se najprije može krenuti u zajedničke projekte.

Na svečanosti potpisivanja, okupljenima se obratio i Zvonimir Košir, koji je objema stranama čestitao i zahvalio na tome što su inicijativu branitelja podržali te formalizirali.

Prilikom polaganja vijenaca, okupljenima se obratio zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, i sam sudionik Domovinskog rata koji je ratne dane proveo na zapadnoslavonskom ratištu. Rekao je da suradnja koju su započeli branitelji, prvo u ratu kad su dali veliki doprinos u obrani i oslobađanju ovog dijela Hrvatske, pa svih ovih godina sudjelujući u programu obilježavanja ove za Lipik važne obljetnice, pa do inicijative za potpisivanjem Povelje, treba biti temelj što bolje suradnje između gradova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije