‘KORIJENE I KRILA’ dobili i mališani iz Novog Sela Rok

Karavana Grada Čakovca, Narodnih novina i Radija Kaj u srijedu se zaustavila u Dječjem vrtiću ‘Stonoga’ u Novom Selu Rok. Naime, u sklopu akcije ‘Dajmo djeci korijene i krila’, i polaznici ovog vrtića dobili su veliku kutiju tradicionalnih igračaka.

Naime, riječ je o projektu u kojem sudjeluju Etnografski muzej u Zagrebu i Radio Kaj, a čiji je cilj današnjoj djeci približiti igračke s kakvima su se igrali njihovi djedovi i bake.

Djeca koja pohađaju ovaj vrtić hrvatskim tradicijskim igračkama moći će se igrati iste igre kao i neke davne generacije. Hrvatske tradicijske igračke uvrštene su na UNESCO-ovu listu reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine, a preko ovog projekta koji je osmislili Etnografski muzej iz Zagreba, nastoje se sačuvati od zaborava.

Pored organizatora Radija Kaj i Etnografskog muzeja u Zagrebu, na dodjeli su bili i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, ravnateljica Dječjeg vrtića “Cvrčak” u čijem je sastavu “Stonoga”, Lidija Varošanec, te predstavnici Narodnih novina, koji su djeci poklonili crtaći pribor.

Gradonačelnik Kovač tom je prilikom istaknuo da se djeca danas više znaju igrati na mobitelima i tabletima, dok tradicionalne igračke gotovo da i nisu vidjeli. Prema iskustvima iz drugih vrtića, ovakve igračke kojima su se igrali naši preci, zanimljive su i današnjoj djeci, pa Grad Čakovec uz pomoć Etnografskog muzeja i Radija Kaj, želi ovakve igračke osigurati svim u našim vrtićima.

Osim što se tako čuva nacionalna baština, opremaju se i vrtići, a djeci omogućuju novi načini igranja, rekao je, među ostalim gradonačelnik Kovač.

Zajedno s ravnateljicom Dječjeg vrtića “Cvrčak” i autoricom ovog projekta, Mirjanom Drobinom, uručen je veliki paket pun igračaka. Kao i u ranijim dodjelma, djeca iz vrtića na poklon su dobila i kazališnu predstavu “Vilko i dlakavi čovjek”, družine Laboratorija zabave.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije