FOTO Ministar Vlaho Orepić: ‘Čakovec je siguran grad’

U službenom posjetu Gradu Čakovcu u utorak je boravio ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić sa suradnicima. Na radnom sastanku održanom u čakovečkoj Gradskoj vijećnici s gradonačelnikom Čakovca Stjepanom Kovačem i zamjenikom Mariom Medvedom, razgovarali su o nekoliko aktualnih tema.

Gradonačelnik Kovač ministra je upoznao sa sigurnosnom situacijom na području Grada Čakovca, ali i projektima i programima vezanim uz sprječavanje prekršajnih i kaznenih djela koji zajedno s Policijskom upravom Međimurskom provodi Vijeće za prevenciju Grada Čakovca.

Dotaknuo se i lanjskog istraživanja po kojem je Čakovec proglašen nesigurnim gradom, te izrazio zadovoljstvo što su ti statistički pokazatelji danas bitno drukčiji.

Iako niti onda nije moglo biti govora o nekoj nesigurnosti, u odnosu na pretprošlu i prošlu godinu baš svi statistički pokazatelji koji se tiču prekršaja i kaznenih djela su u padu, naglasio je Kovač.

Ministra Orepića upoznao je i sa situacijom vezanom uz stanje nadvožnjaka u Kalničkoj ulici, rekavši da će Grad već iduće godine krenuti u njegovu temeljitu obnovu, no kako se radi o prometnom objektu čija potpuna sanacija stoji gotovo 10 milijuna kuna, a preko kojeg dnevno prelazi preko 16 tisuća vozila, te na čijim se krajevima nalaze opasna raskršća, očekujemo i pomoć Ministarstva unutarnjih poslova.

S radom Vijeća za prevenciju Grada Čakovca, ministra je upoznao zamjenik gradonačelnika i predsjednik Vijeća za prevenciju Mario Medved.

Čakovečko je vijeće jedno od prvih osnovanih u zemlji, a desetak projekta koji su provođeni li se provode na našem području, dali su značajne rezultate u smanjenju prekršaja i materijalne štete.

Video-nadzor smo imali prvi u Hrvatskoj, projektom Zaštite javnih površina koje se provodi od 2003. godine, štete nastale uništavanjem urbane opreme svedene su na simboličnu razinu, a uređenjem čuvanog parkirališta za bicikle broj krađa u samo godinu dana pao je za polovicu.

Zamjenik Medved spomenuo je i projekte koji su preko Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa realizirani u proteklom razdoblju na čakovečkom području, od semaforiziranja križanja na Zrinsko-frankopanskoj ulici, preko proširenja raskršća na Svetojelenskoj cesti pa do izgradnje rotora na čakovečkom jugu.

Načelnik Policijske uprave Međimurske Krunoslav Gosarić pohvalio je suradnju koju policija ima s Gradom Čakovcem, istaknuvši da ona može biti primjer drugim sredinama.

Zahvaljujući toj suradnju provodi se niz preventivnih programa, a praktički svi oni daju mjerljive rezultate, rekao je Gosarić.

Ministar Vlaho Orepić posebno je istaknuo da je Čakovec siguran grad, a policijski pokazatelji govore o 18,3 postotnom padu evidentiranih prekršajnih i kaznenih djela.

Suradnja koju Grad ima s Policijskom upravom izuzetno je važna, te se s pravom ističe kao primjer.

Što se tiče velikog broja malih krađa koje se svake godine evidentiraju u Čakovcu i Međimurju, a koje kod građana stvaraju osjećaj nesigurnosti, tema je kojom će se svi morati ozbiljno pozabaviti.

Ministar će zajedno s gradonačelnikom Čakovca u najskorije vrijeme inicirati međuresorni sastanak na najvišoj razini, kako bi se ovaj problem konačno počeo rješavati.

Što se tiče sanacije nadvožnjaka, ministar je rekao da je ona “iznimno bitna, te da se u nju treba ući što prije, ali koliko ćemo i hoćemo li ju moći staviti u kontekst sigurnosti cestovnog prometa, to će vidjeti naše stručne službe. U ovom trenutku govorimo o statici samog nadvožnjaka, to je problem “drugog resora”, ali prepoznajemo značaj tog objekta, svjesni smo obima prometa koji svakodnevno prelazi preko njega, svjesni smo stanja u kojem se nalazi i bez obzira pod čiji resor to spada, to će se morati rješavati.” , rekao je ministar.

Ministar je konferenciju za novinare iskoristio kako bi čestitao i policajcu Kristijanu Zeliću, koji je na prijedlog Turističke zajednice Grada Čakovca proglašen “Djelatnikom godine u turizmu” u kategoriji Policajac.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije