POZNATI dobitnici priznanja Grada Čakovca

Na 22. sjednici Gradskog vijeća Čakovca, održanoj prošlog četvrtka, donesena je i Odluka o dodjeli priznanja Grada Čakovca. Ona će se uručiti na Svečanosti povodom Dana Grada Čakovca, a osim Godišnjih nagrada Grada Čakovca, dodijelit će se i titula počasnog građanina, Nagrada Grada Čakovca za životno djelo te Zlatnik Grb Grada Čakovca.

Nakon Eve Nahir, Ljube Kuntarića i Lili Čaki Legenstein, titulu počasnog građanina Grada Čakovca od ove godine, nosit će i Branko Lustig, svjetski poznati filmski producent i dvostruki oskarovac Branko Lustig.

Lustig je rođen u Osijeku, no tijekom 2. svjetskog rata, bježeći pred ustašama živi u Čakovcu. Iz našeg grada mađarski fašisti otpremaju ga u koncentracijski logor Auschwitz, a kasnije i Bergen – Belsen. Preživljava holokaust, vraća se u domovinu te se nakon završenog studija, počinje baviti filmom.

Producirao je velik broj poznatih, priznatih i nagrađivanih filmova, poput Schindlerove liste, Sofijinog izbora, Gladijatora, Pada crnog jastreba, Hannibala, Kraljevstva nebeskog. Posljednjih desetak godina organizator je Festivala tolerancije, putem kojeg mlađim naraštajima u Hrvatskoj nastoji približiti zločin holokausta, kako se ta najmračnija stranica ljudske povijesti više ne bi ponovila.

Nagrada Grada Čakovca za životno djelo ide profesoru emeritusu dr. Stjepanu Hranjecu iz Čakovca, i to za doprinos u unaprjeđivanju obrazovnog, kulturnog i znanstvenog života u Čakovcu. Osim što je doprinio prerastanju stručnog studija u Čakovcu u sveučilišni učiteljski studij, dr. Hranjec je bio mentor pri izradi stotinjak diplomskih radova, izdao je 9 knjiga u kojima proučava dječju književnost, te 10 knjiga u kojima afirmira usmenu kajkavsku i zavičajnu književnost Međimurja. Dobitnih je mnogih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Poznati hrvatski rock glazbenik Boris Leiner dobitnik je Zlatnika “Grb Grada Čakovca” za dugogodišnji značajni doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Grada Čakovca. Leiner je bio član mnogih glazbenih sastava, od kojih je zasigurno najpoznatija kultna “Azra”, gdje je bio bubnjar u njenom zlatnom razdoblju. Bavi se i kiparstvom te je izlagao na brojim samostalnim i zajedničkim izložbama. Autor je i biste Franje Punčeca postavljene u dvorištu istoimenog teniskog kluba u Čakovcu.

Godišnje nagrade Grada Čakovca za 2016. godinu dodijeljene su u 6 kategorija. Nagradu za iznimno djelovanje u području gospodarstva dobit će čakovečka tvrtka “Tegra” d.o.o. Za iznimno djelovanje u području umjetnosti i kulture, godišnja nagrada dodijeljuje se Dramskom studiju “DADA” iz Čakovca. Umjetnička škola “Miroslav Magdalenić” iz Čakovca dobit će godišnju nagradu za odgoj i obrazovanje.

Na svečanosti povodom Dana Grada Čakovca Pauli Posavec uručit će se Godišnja nagrada za iznimno djelovanje na području sporta, a Gradskom društvu Crvenog križa Čakovec za iznimno djelovanje na području socijalne skrbi. Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Mihovljana, Godišnju nagradu dobiva za djelovanje na području udruga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije