Na ‘Edukacijskom jutru’ u Čakovcu prikazan film ‘Tajne rata’

U utorak je u Centru za kulturu Čakovec, po peti put održan Festival tolerancije ‘Edukacijsko jutro’. Riječ je o projektu koji je pokrenuo poznati filmski producent te zatočenik nacističkih koncentracijskih logora Branko Lustig.

“Edukacijsko jutro” zamišljeno je kao obrazovni program za djecu i mlade, kojem je cilj učenike osnovnih i srednjih škola učiti o strahotama Holokausta te na njima razumljiv način prenijeti ideje tolerancije, čovjekoljublja i prihvaćanja različitosti.

Ove godine učenicima sedmih i osmih, odnosno prvih i drugih razreda čakovečkih osnovnih i srednjih škola prikazan je nizozemsko-belgijsko-luksemburški film Tajne rata”, a nakon projekcije o svojem životu i stradanju u koncentracijskim logorima učenicima je govorio Branko Lustig.

Na konferenciji na novinare održanoj uoči prikazivanja filma, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač naglasio je da je Čakovec domaćin i pokrovitelj ovog festivala iz razlog što mlade naraštaje treba podsjećati i učiti o najvećem zločinu koji se dogodio u povijesti čovječanstva, Holokaustu, kad je gotovo istrebljenje europska židovska zajednica.

“Podsjećati mlade generacije danas je izuzetno važno, jer živimo u vremenu relativiziranja, omalovažavanja drukčijeg mišljenja, te očito u dobu u kojem se uglavnom zaboravljaju tamne stranice ljudske povijesti”, rekao je gradonačelnik Kovač.

Čakovečka židovska zajednica koja je toliko toga dala za razvoj grada u 19. i prvoj polovici 20. stoljeća, jednog proljetnog dana 1944. godine odvedena je u koncentracijski logor i ubijena. Jako mali broj preživio je 2. svjetski rat, a većina od njih otišla je u Izrael. Čakovec je time izgubio dio svog identiteta, te nam je svojevrsna dužnost, djecu i mlade učiti da su ovdje nekad živjeli i radili Židovi, završio je gradonačelnik Kovač.

O važnosti ovakvih programa govorio je i predsjednik Židovske općine Čakovec dr. Andrej Pal, rekavši da Čakovec drži do svoje povijesti koje je židovska zajednica neizostavni dio, ali i do potrebe da se mlade obrazuje i uči o tome što je čovjek sposoban učiniti drugoj osobi i čitavom narodu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije