Knjižnica dobila novu stolariju i krovište, a vrtići nova pročelja

Temeljem dva projekta koje je Grad Čakovec tijekom prošle godine prijavio na Javni natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, putem kojih se sufinancirala energetska obnova nestambenih zgrada, obnovljena su tri vrtićka objekta i knjižnica. U četvrtak su obnovljene zgrade dobile nove energetske certifikate.

Ukupno su građevinski zahvati na Dječjem vrtiću “Cvrčak”, zajedno s objektom jaslica, Dječjem vrtiću “Maslačak” te Knjižnici i čitaonici “Nikola Zrinski” bili vrijedni 2.323.527,64 kune od čega je Fond sufinancirao 40 posto. Kako je na predstavljanju projekta rekao gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, grad kontinuirano ulaže u obnovu predškolskih objekata, te podizanju njihove energetske učinkovitosti.

Osim što djeca dobivaju nove, ljepše boravišne prostore, energetskom obnovom smanjuju se računi za energente. Također, na poslovima obnove angažirane su domaće tvrtke, što također ima pozitivne učinke na naše gospodarstvo. Grad na tome ne staje, dokumentacija je spremna za još neke obrazovne objekte, poput vrtića “Mrav” u Mačkovcu, te će oni biti prijavljeni za sufinanciranje, čim se raspišu natječaji. Zajedno s nekoliko obnovljenih stambenih zgrada, Čakovec zahvaljujući energetskoj obnovi polako ali sigurno dobiva novu, ljepšu vizuru, završio je gradonačelnik Kovač.

U Dječjem vrtiću “Cvrčak” obnovljeno je pročelje i krovište, jaslice su dobile novu stolariju i krov, u “Maslačku” je zamijenjena drvena stolarija te obnovljena fasada. Na zgradi Knjižnice osim zamjene stolarije te izolacije krovišta, toplinski su izolirani unutarnji stropovi te kosi krov. Svi ovi objekti sada imaju energetski certifikat C, a smanjena je i ukupna godišnja emisija ugljičnog dioksida. Ravnateljica Dječjeg vrtića Cvrčak Lidija Varošanec zahvalila se Gradu Čakovcu što kontinuirano ulaže u objekte gradskih vrtićkih ustanova, s ciljem poboljšanja radnih uvjeta.

Predstavljena je i Odluka Vijeća za prevenciju Grada Čakovca, kojom je svakom polazniku čakovečkih vrtića kupljena slikovnica “Kako je Ješko pobijedio prehladu”. Kako je pojasnio zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca i predsjednik Vijeća za prevenciju Grada Čakovca Mario Medved, slikovnica na djeci prihvatljiv način objašnjava kako ozdraviti bez bespotrebne uporabe lijekova.

Dio je to šire akcije koja za cilj ima javnost upozoriti na pretjeranu upotrebu antibiotika. Ukupno, kupljeno je 1200 komada, što je dovoljno za sve polaznike svih vrtića na području Grada, rekao je zamjenik Medved.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije