FOTO: U Čakovcu održana akcija uklanjanja ambrozije

U organizaciji Grada Čakovca, danas je održana akcija uklanjanja ambrozije na području Industrijske zone Istok. Naime, na pelud ove biljke alergično je 10 posto građana, a jedini učinkoviti način njenog suzbijanja je čupanje.

Unazad deset godina Grad Čakovec organizira akcije čišćenja ovog korova u koje se iz godine u godinu uključuje sve veći broj udruga i građana. Tako su u srijedu ambroziju čistili članovi udruga branitelja, Nobilisa, “Međimurske prirode” i GKP Čakom.

Radove na čišćenju obišao je i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, koji je istaknuo da, što se tiče područja Grada Čakovca, najveći problem s ambrozijom imamo na zapuštenim poljoprivrednim površinama i pojasu uz prometnice.

“Želio bih apelirati na građane da uništavaju ambroziju, odnosno da redovnom košnjom svojih livada i polja ne dopuste njezinu cvatnju. Također, molio bih i da prijave sve površine na kojima uoče da raste ambrozija, kako bi se ona uništila.” Zahvalio se i svim pojedincima i udrugama koje se svake godine uključuju u ovu akciju, posebno udrugama branitelja, jer na ovaj način barem malo olakšavaju život svojim sugrađanima koji su alergični na pelud ove biljke.

Inače, uništavanje ambrozije provodi se prema Naredbi ministra poljoprivrede, Odluci o mjerama sprečavanja širenja i obvezi uklanjanja i uništavanja ambrozije na području Međimurske županije, te Odluci o agrotehničkim mjerama koju je donijelo Gradsko vijeće grada Čakovca.

Komunalni redari svakodnevno obilaze naselja u sastavu Grada te svima koji sa svojih površina ne uklone ambroziju šalju upozorenja. Ukoliko se na njih ogluše, ambroziju uklone nadležne službe, a vlasniku zemljišta pošalju račun.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije