FOTO Prezentacija vatrogasaca u Čakovcu: Djeca i psi u glavnim ulogama

>> Prezentacija vatrogasne djelatnost u Čakovcu (Četvrtak, 26.5.2016.)

Na središnjem čakovečkom trgu danas prije podne bila je prezentiran dio vatrogasne opreme koju posjeduju vatrogasci u Čakovcu.

– U sklopu Dana grada u program smo uvrstili pokaznu vježbu za djecu, dobne skupine od 6 do 12 godina, pošto dobrovoljno vatrogastvo u nas ima izuzetnu veliku i bogatu tradiciju u Čakovcu i okolici. Dokazuje to 20 vatrogasnih subjekata, 19 DVD-a i JVP Grada Čakovca, s preko 2.500 članova od kojih 500 članova otpada na djecu od 6 do 16 godina. Mi vatrogasnu preventivu na području grada Čakovca provodimo već od same predškolske dobi kako bi djeci ugradili svijest o opasnostima od požara. A vatrogasnu operativu koju provodimo tu imamo vidnih rezultata – istaknuo je Mario Medved, predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije, dodavši kako u zadnje 3-4 godine statistike pokazuju da je broj požara obiteljskim kućama pa o za 30%.

Posebno je bila zanimljiva pokazna vježba taktike pronalaženja osoba iz ruševina pomoću potražnih pasa. Glavnu ulogu u tome ima su psi Rin iz JVP Opatija i mladi 6-mjesečni Nero iz JVP Čakovec koji se za to školuje.

-Psi za spašavanje iz ruševina su jedan novi segmentu vatrogastvu Hrvatske. Pred vama je ekipa iz Primorsko-goranske županije, gdje je projekt počeo, i pred nama je pas za spašavanje iz ruševina Rin – rekao je njegov vodič Zoran Laslavić iz JVP Opatija. Govorio je o načinu školovanja pasa za te potrebe, a što iziskuje pune dvije godine.

Pokazna je vježba prebacivanja vatrogasnog tima 9- K tima preko prepreke do ruševine gdje se nalazi ozlijeđena osoba. U tome su ekipi iz Opatije pomagali pripadnici JVP Grada Čakovca. I oni školuju svoga psa koji će, vjeruje se, slijedeće godine u ovo doba on biti u službi. S njim radi Josip Sušec iz JVP Čakovec.

Kroz sve to vrijeme mladi su uporno “pumpali” brentačama, a za što su bili i nagrađeni. Šteta je, što je ovaj događaj pratio relativno mali broj građana s toga vam donosimo u nastavku galeriju fotografiju da vam dočaramo kako je bilo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije