U sljedećoj godini Čakovec za stipendiranje studenata osigurao 2 i pol milijuna

>> U sljedećoj godini Čakovec za stipendiranje studenata osigurao 2 i pol milijuna

U ponedjeljak su u čakovečkoj Gradskoj vijećnici potpisani ugovori sa 20 od 106 studenata koji od ove godine primaju studentsku stipendiju Grada Čakovca. Riječ je o osobama koje su prema kriterijima natječaja postigle najbolje rezultate.

Od 2000. do danas, Grad Čakovec je stipendirao ukupno 1667 studenata, za što je utrošeno oko 32 milijuna kuna. Na ovogodišnji natječaj javilo se 116 studenata, od čega je njih 106 ostvarilo pravo na dodjelu stipendije. Osim na osnovu uspjeha, stipendije su se dodjeljivale i temeljem socijalnog statusa.

Također, dodijeljeno je i 27 stipendija studentima koji su nastavili školovanje, a primali su je tijekom preddiplomskog studija. Trenutno Grad Čakovec stipendira 321 studenta, za što je u Proračunu za 2016. godinu osigurano 2 i pol milijuna kuna.

Čestitajući studentima, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, naglasio je da ulaganje u obrazovanje nema alternative, te da mu je izuzetno drago što Čakovec na ovaj način može pomoći mladima da završe školovanje. “Pozivam Vas da učite i završite studije, vratite se u Čakovec, ovdje zasnujete obitelji i gradite karijere, te zajedno sa svima nama, naš grad učinite još boljim.”, rekao je, među ostalim gradonačelnik Kovač te svima čestitao Novu godinu zaželjevši im puno zdravlja i uspjeha.

Čakovec je inače ove godine osnovao i Zakladu za obrazovanje dr. Ivan Novak koja za cilj ima potpomagati uspješne učenike i studente koji odlaze na državna i međunarodna natjecanja. Gradonačelnik je pozvao sve da koriste ta sredstva, jer zahvaljujući donaciji, novca za prve potpore u Zakladi ima.

Inače, stipendija za studente koji se školuju u Čakovcu iznosi 300,00 kuna mjesečno, za one koji pohađaju studij u Varaždinu 400,00 kuna, a za polaznike fakulteta u Zagrebu, Rijeci, Opatiji, Splitu, Zadru i ostalim hrvatskim gradovima te inozemstvu stipendija iznosi 800,00 kuna mjesečno.

Utvrđena je i lista studijskih programa prema kojima su studenti ostvarili prednost pri dodjeli stipendija. To su anglistika, elektrotehnika, farmacija, fizika, germanistika, građevinarstvo, logopedija, matematika, medicina, psihologija, računarstvo, rehabilitacija i strojarstvo.

Zanimljivo je i da prema anketama koje su provedene 2009. i 2013. godine,, a kojom su obuhvaćeni studenti koji su diplomirali u tom razdoblju, njih 56, 37 posto zaposlilo se na području Čakovca i Međimurske županije.
Osim gradonačelnika Grada Čakovca, na potpisivanju je bio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca i predsjednik Komisije za stipendije Jurica Horvat. Osim gradonačelnika i studenata, ugovor su supotpisali i roditelji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije