REDEA i TICM predani razvoju Međimurja

U utorak 22. prosinca 2015. održana je konferencija za medije u organizaciji Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e d.o.o. i Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje d.o.o., na kojem su predstavljene aktivnosti i inicijative u proteklih godinu dana.

U 2015. godini REDEA je provodila 4 projekta, od kojih je najveći projekt izrade nedostajuće dokumentacije za kandidiranje strateškog projekta Međimurske županije za strukturne fondove, projekt “Metalska jezgra”. Projekt je kao jedan od četiri odobrena u Hrvatskoj podržalo Ministarstvo obrazovanja i sporta u iznosu od gotovo 610.000 kn.

Osim provedbe, važna komponenta rada REDEA-e je priprema projekata koje je predstavila direktorica Sandra Polanec Marinović. Od projekta iz programa Erasmus+ Sport pod nazivom On the moveu kojemu je Međimurska županija vodeći partner, a koji je odabran između 19 od 334 prijavljena iz cijele EU, projekata poduzetnika u vrijednosti od 22 milijuna kuna, projekta Škola jednakih mogućnosti koji je ocijenjen kao najbolji među svim pristiglim te većeg broja projekata iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, od kojih je izdvojila odobreni projekt u iznosu od oko 890.000 kn za preradu voća.

Informiranje, edukacija i savjetovanje ključne su aktivnosti REDEA-e pa su tako tijekom cijele godine, djelatnici REDEA-e održali preko 27 edukacija za oko 450 korisnika, informirali oko 300 poljoprivrednika na info točkama u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću, organizirali Connect forum s ciljem povezivanja predstavnika ugostiteljskog sektora i poljoprivrednih proizvođača, imali ulogu savjetnika za jednu međimursku tvrtku u provedbi projekta vrijednog 10,7 milijuna kuna te izradili Strateški plan MESAP-a 2015.-2018.

Za iduću godinu REDEA je najavila kandidiranje strateških projekata na otvorene i najavljene natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava, među kojima je i rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada u Čakovcu, zatim intenzivni rad na pripremi projekata prekogranične suradnje, izradu strateških planova jedinica lokalne samouprave, izradu Master plana razvoja turizma Međimurske županije te finalizaciju Razvojne strategije Međimurske županije do 2020. godine.

Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM), čija je osnovna djelatnost inkubacija inovativnih, primarno IT poduzeća, te nuđenje savjetodavnih usluga potencijalnim i postojećim poduzetnicima, u 2015. godini povećao je broj inkubiranih poduzeća, te trenutno u njemu posluje 19 poduzeća sa 61 zaposlenikom. Upravo poduzeća inkubirana u TICM-u i ona koja su završila proces inkubacije postaju generatori zapošljavanja visokoobrazovanih stručnjaka i razvoja visoke tehnologije u Međimurju, a zbog rastućeg interesa za inkubacijom u TICM-u direktor Ivan Plačko za 2016. godinu najavio je proširenje inkubacijskih prostora.

U 2015. godini odobreno je 8 projekata koji su pripremani u okviru Programa provjere inovativnog koncepta (PoC), intenzivirana je suradnja s akademskim sektorom kroz prijavu i provedbu zajedničkih projekata s Fakultetom organizacije i informatike iz Varaždina te Međimurskim veleučilištem, organizirana je prva tehnološka konferencija u Međimurju, Weblica, na kojoj je sudjelovalo preko 120 sudionika, te je održano više od 70 drugih događanja na kojima je sudjelovalo preko 2000 osoba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije