Kod kolinja obavezno obaviti testiranje mesa na trihinelu

Ovih dana u našem kraju započinju kolin(je) ili svinjokolja koje će potrajati narednih najmanje mjesec dana. Kolin(j)e su u Međimurju više od običaja, one su tradicija za koju se ljudi, poglavito oni na selu pripremaju tjednima prije nego će mesar doći u dvorište obaviti klanje svinje koju su kroz godinu tovili.

Kako bi kolin(je) bile zaista lijep događaj potrebno je učiniti samu jednu malu, ali važnu stvar pak da sve bude kako treba, od špeka, preko jetrica do krvavica i kotleta. Kada se svinja raščini (rasječe) mesar treba uzeti komadić mesa (dio ošita) kojeg netko od domaćina treba odnijeti u najbližu veterinarsku stanicu na testiranje od trihinele.

Cijena pregleda i potvrde je 50 kuna i ako je sve uredu meso se bez problema može konzumirati, ako pak je meso zaraženo trihinelom, veterinarske službe će ga neškodljivo ukloniti. Dakle, treba izdvojiti samo 50 kuna za potpunu sigurnost i ljepotu kolin(j)a, a to je sitnica prema onome što se može dogoditi ako je svinja zaražena trihinelozom. Županijski veterinarski inspektor dr.sc.Marijan Glavina, upozorava kako je testiranje na trihinelu obavezno.

Preglede mesa obavljaju ovlaštene veterinarske stanice, čakovečki Bioinstitut u svojim ambulantama u Gornjem Mihaljevcu, Murskom Središću i Čakovcu, te Veterinarska stanica Prelog u svojim ambulantama u Prelogu, Domašincu i Donjoj Dubravi. Inspektor Glavina naglašava, da, ako se odjednom kolje više svinja od svake treba uzeti uzorak, a ne misliti kako je dovoljno samo od jedne svinje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije