Ravnateljica ŽUC-a Ljerka Cividini: Sve je spremno za zimsku sezonu

U Županijskoj upravi za ceste Međimurske županije održan je sastanak na temu zimske službe za nadolazeću sezonu na međimurskom području. Skupu su uz predstavnike međimurskog ŽUC-a bili nazočni i djelatnici Hrvatskih cesta, i međimurskih gradova, Čakovca, Preloga i Murskog Središća, Policijske uprave međimurske, Državne uprave za zaštitu i spašavanje te koncesionari.

– Za održavanje i čišćenje 450 kilometara županijskih i lokalnih prometnica u Međimurju tijekom zimske sezone osigurano je 3 milijuna kuna, što je na razini prijašnjih godina, kazala je tom prigodom Cividini.

Okvirnim sporazumom održavanje cesta povjereno je poduzećima Tegri i Pavlic-Asfalt-Betonu u omjeru 50:50, što podrazumijeva ljetno i zimsko održavanje cesta. Napravljen je plan zimske službe kojim je povećana količina silosne soli na 1200 tona, dok su skladišta ostala na 300 tona industrijske soli što bi trebalo biti dovoljno za najavljeni zimski period.Silosi su u Cirkovljanu, Gornjem Mihaljevcu i Vrhovljanu, dok je skladišna sol deponirana na mjestima stožera Zimskih službi u Čakovcu i Goričanu.

Održavanje cesta u zimskim uvjetima obavlja se prema stupnjevima pripravnosti, dok se prometnice čiste prema unaprijed određenim razinama prednosti i služnosti, bez obzira na prošlogodišnji pravilnik koji predviđa 15 centimetara snijega na kolniku i nemogućnost čišćenje u vremenu 20 sati navečer i pet sati ujutro. U Međimurju će zimska služba funkcionirati iznad tih pravilnikom propisanih standarda.

Nulti stupanj zimske službe, odnosno pripravnost, počela je s jučerašnjim danom, 15. studenim, a ekipe zimske službe bit će na terenu ovisno o potrebama, ističe Cividini.

Kada je riječ o suradnji s međimurskim gradovima i općinama, ravnateljica ŽUC-a kazala je kako je gradom Čakovcem je potpisan sporazum o održavanju prometnica koje se nalaze na ‘graničnim’ linijama između cesta pod čakovečkom, odnosno županijskom upravom, zbog izbjegavanja praznog hoda mehanizacije koja radi na raščišćavanju prometnica u zimskim uvjetima, a trošak će se obračunati u samim situacijama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije