Vera Mihalic iz Štefanca – domaćica, farmerica i ratarica

Da mi ne pomažu moji, ne bih to mogla sama

Uzgojem zagorskih pura počela se baviti prije 8 godina. ‘Počelo je sasvim slučajno, s jednom malom količinom i onako za probu. Pošto su bile tražene na tržištu, odlučila se za ozbiljniji korak – uzgoj. Male pureke nabavljam od valionice “Friščić” iz Donje Dubrave. Kao male jako su osjetljive i treba jako paziti na njih. Negdje do trećeg mjeseca rasta su osjetljive a kasnije više nema nikakvih problema s njima. Jedan tov traje do 7 mjeseci kada purani teže oko 6 kg a pure oko 4 kg.

Sretna sam jer imam sav uzgoj već unaprijed prodan. Naime dobro surađujem s firmom “Peradarstvo Blagus” iz Donjeg Pustakovca. Oni mi sve otkupe, a vrlo malo se proda doma, susjedima i mještanima koji to žele. Za hranu se brine moj sin Slaviša – domaći ječmen i kukuruz. Ali moram reći da mi kod uzgoja pomaže cijela obitelj, od supruga Antuna, sina Slaviše, snahe Danijele i dva unuka – Tonka i Toni. Da mi ne pomažu moji, ne bih to mogla sama. Troškovi su dosta veliki od repromaterijala do hrane ali je zarada solidna i opet nije dostatna za život. No ne žalim se.

Imamo OPG “Mihalic” koji vodi moj sin. On ima farmu brojlera od 11 000 komada. Već nekoliko puta je bilo pokušaja krađe, ali je sve dobro završilo.

‘Ciklus uzgoja počinje na proljeće. Rekli smo već – kad su mlade i male veoma su osjetljive i ima dosta uginuća. Ali se taj rizik jako smanjuje ako se njeguju kako je treba. Dok su male imaju svoje kaveze koji se griju pomoću električnih žarulja i grijalica. Ni u kom slučaju ne podnose vlagu. Svaki dan dobivaju čistu i suhu stelju. Ako se slučajno prolije malo vode, odmah mijenjam suhu stelju.

Kada narastu puštam ih na ispašu. Vole jesti zelenu djeteljinu i zelenu travu. Jako su proždrljive na zelenilo pa im često puta i kosimo travu. Pure mogu i letjeti – većinom ženke, dok su mužjaci preteški za let. Tako da farmu moramo štititi i mrežom kako ne bi odletjele u nepoznatom smjeru. Inače su jako živahne i vole skakati, glasati se i puno jesti. Makar im kosimo travu, više je vole same pronaći.’

Koliko dođu mali pureki? – upitali smo Veru. ‘Tu negdje oko 30 kuna je jedan mali purek. Treba izdvojiti veću svotu novca kada ih nabavljamo. Pazimo na to da bude što manje uginuća kako ne bismo izgubili puno novaca. Posla je dosta, ali sam ih jako zavoljela – priča Vera. Bez njihovog glasanja teško bih se privikla – toliko sam se vezala uz njih. Kroz zimu ih nemam – pa jedva čekam proljeće da ponovno počne njihov uzgoj.’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije