U Vinariji Štampar stvaraju se novi šampioni kakvoće vina

Dani ‘Martinja’ u podrumu drage i vrijedne obitelji Štampar u Svetom Urbanu ove godine posebno su lijepi, radosni i obećavajući. Tome najveći doprinos daje obitelj koja je više nego zadovoljna što je berbe grožđa obavljena u optimalnim uvjetima i što je vrenje mošta prošlo u najboljem redu.

Pitamo mladog i školovanog Davida prvog čovjeka obiteljskog podrumarstva što se ovih trenutaka događa u podrumu, lagvima i bačvama.

– Moštevi prelaze u fazu mladih vina, polako i fino poprimaju karakteristike sorti, a ovogodišnja vina bit će izuzetne kakvoće, zbog izuzetne berbe. Alkoholi su nešto viši nego prošle godine, ali na razini koju želimo u našim vinima, a to je od 11-13 posto. Vrlo je važno što su kiseline gotovo optimalne od 6 do 8,5 i odlične su i za pjenušavo vino.

Imat ćemo vina odlične svježine, umjerenih alkohola i blagih kiselina i mogu kazati kako će svi oni koji će ih piti biti zadovoljni, zapravo imat će privilegiju uživati u istinskoj kakvoći pušipela, sauvignona, silvanca zelenog, pinota… Ma da ne nabrajam, sva vina će biti odlična, ponosno govori David s kojim smo prešli od lagva do lagva i ustvrdili.

U Štamparovom podrumu stvaraju se novi šampioni kakvoće koji osim što će osvajati odličja, osvajati će grla i tijela svih onih koji će imati privilegiju piti ih sada kad su mlada, a neopisivo dobri cabernet sauvignon i gamay za 3 godine, koliko mu treba da dostigne vrhunski okus i boju bajkovitu.

Pušipel, sauvignon i pinot sivi, naš su izbor najboljih među najboljima u Štamparovom podrumu, a David osmjehom svojim potvrđuje kako je izbor odličan. Istina, nismo stigli niti mogli iskušati sva mlada vina u širokoj paleti tih divnih okusa i mirisa, jer ona je impresivna. Dio mladih vina kreće na tržište, dio će sazrijevati za flaširanje, a ona najbolja i najzrelija među najboljima svoje će mjesto imati u buteljama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije