FOTO: Kasna ali prekrasna berba u Jakopćevim goricama

>> FOTO: Kasna ali prekrasna berba u Jakopćevim goricama

Prema našim saznanjima, danas u prijepodnevnim urama, u Hrvatskoj najtopliji dan bio je u Orehovčaku, dijelu naselja Železne Gore, a upravo tu je cijenjena i poštovana vinogradarska obitelj Jakopić, započela kasnu berbu šipona i graševine.

Da su temperature gotovo ljetne uvjerili su se i vrijedni berači koji su već u prijepodnevnim urama bili u kratkim rukavima i dobro orošenih čela i obraza. Stotine pčela, osa i stršljena upijalo je sladore iz dobro sazrelih grožđanih bobica izraslih na Jakopićevom imanju koje je nastalo 1972. godine od početnih 3.478 trsova do današnji 80-tak tisuća, uvrstivši tako njihove vinogradarske površine u sam međimurski vrh.

– Ispunjeni su svi uvjeti za kasnu berbu, grožđe je fantastično kao i vrijeme u ovo doba godine. Sladori su izvanredni, kiseline solidne i vjerujem kako ćemo stvoriti jedno od najboljih vina u našoj 23 godina dugoj novoj vinogradarko-vinarskoj povijesti u kojoj ovog trenutka ispisujemo najsjajnije razdoblje, kaže Branimr Jakopić, prvi čovjek vinarstva u obitelji, gospodin i prijatelj svih međimurskih vinara, velemajstora hrvatskog stvaranja dobre kapljice. Gospon Martin, glava obitelji nije oponirao ovim tvrdnjama jer ovakvu kakvoću grožđa nije imao prilike još vidjeti.

Dok u podrumu kušamo ili bolje rečeno konzumiramo moštove ranije pobranog grožđa ustvrđujemo kako se ponovno i nakon duljeg vremena stvara novi rizling rajnski ‘kralj međimurskih vina’, kako je graševina pitoma ali zavodljiva, kako sauvignon stvara najljepšu pripovijetku, a muškat žuti usklađuje miris i okus ovog tajnovitog mošta, a nakon ‘Martinja’ i mladog vina.

Ostavit će 9. studeni 2015. tragove u povijesti Jakopićevog vinarstva, kao što tragove u ‘kupicama’ ostavlja cabernet sauvignon, koji sazrijeva u novim drvenim bačvama, nastalim u radionici ‘Srnec‘ u Nedelišću i polako ali sigurno grabi prema ‘šampionskim’ titulama na izložbama i sajmovima, i ono što je najvažnije u tijelima onih koji će u njima uživati.

Neka autoru bude dozvoljeno, o pušipelu ne pišem jer kakvoćom prelazi sve zadane okvire i tu će konačnu riječ dati mr.sc. Milorad Šubić i njegovi suradnici, a osobno vjerujem u vrhunsku kakvoću.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije