On je Međimurju priskrbio prestižnu europsku nagradu!

Prije 20-ak godina, Rudi Grula, danas voditelj ureda Turističke zajednice Međimurske županije, a onda tek lokalni volonter, dosjetio se da pokrene Dane lipe u Gornjem Mihaljevcu, piše Tportal.

‘Nije mi tada bilo jasno da je to što radim turizam. Tek mi je bilo jasno da nemam prirodno čudo poput Plitvičkih jezera, isto tako da po Međimurju nisu nicale znamenitosti poput milanske katedrale ili staroga Dubrovnika koje same po sebi zovu turiste. Ali zar je to što imamo prekrasan pitomi krajolik, vrijedne ljude i obilje zdrave hrane malo, mislio sam’, kaže Rudi spominjući se svojih turističkih početaka: Dana lipe i prvog hrvatskog Sajma zdrave prehrane u čijem je pokretanju također sudjelovao.

Od tada je Rudi Grula od entuzijasta početkom milenija postao djelatnik TZ Međimurske županije, koja je u to doba bilježila 11.000 noćenja, a u kasi imala – 5.000 kuna. Danas Međimurje ostvari 120.000 noćenja, proračun se mjeri u milijunima, a iz EU fondova povukli su dva milijuna eura! Prošle godine Rudi je doživio i osobnu satisfakciju: proglašen je djelatnikom godine u sustavu turističkih zajednica u akciji: Čovjek – ključ uspjeha.

Valja pritom dodati kako se Rudijev uspjeh nije temeljio samo na entuzijazmu nego iza njega stoji i temeljito stručno osposobljavanje. Na VERN-u je završio turistički menadžment, trenutačno studira odnose s javnošću, a kroz više od dvadeset godina rada taj četrdesetsedmogodišnjak dobio je i certifikate za ovlaštenog turističkog vodiča i animatora. Povod za ovaj tekst ojačan je dodatno i činjenicom da Rudi krajem ovog mjeseca putuje u Bruxelles gdje će Međimurju biti dodijeljena nagrada EDEN (Europska destinacija izvrsnosti), priznanje koje se odnosi na tematsko područje Turizam i lokalna gastronomija. Destinacija koja ju je osvojila upravo je Rudijevo – Gornje Međimurje.

Na pitanje kako je uspio izmiriti individualnu kreativnost i kod nas često birokratizirane strukture institucija, Rudi Grula odgovara kako je kreativnost važna, ali bez dobro postavljenog sustava pojedinačne kvalitete teško mogu doći do izražaja.

‘Međimurje je sredina koja osim kreativnosti njeguje strpljenje. Za današnja postignuća valjalo je raditi 15 godina. Čovjek jest ključ uspjeha, ali bez sinergije sa zajednicom nijedna brava uspjeha ne može biti otključana’, odgovara i dodaje kako bi vrijeme koje je Međimurju trebalo da se vine do sadašnjih turističkih uspjeha sigurno bilo kraće da je bio veći proračun što nas navodi na priču o razlici između onih koji se turizmom bave na priobalju i onih koji ga razvijaju na kontinentu.

Više pročitajte na Tportalu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije