Ne isplati se ljutiti na visoke račune za grijanje, evo kako možete uštedjeti!

U Hrvatskoj je započela ogrjevna sezona, pa iako je jesen blaga toplane isporučuju toplinsku energiju punom snagom, a na potrošačima je hoće li prigušiti termostatske ventile ili otvoriti prozore. Sigurno da vrijeme neće biti zimi takvo, a računi za centralno grijanje bacaju mnoge potrošače u očaj i svrstavaju ih u kategoriju energetskog siromaštva.

Iako je Centralno grijanje, zastarjeli i najskuplji oblik grijanja, većina potrošača si ne može priuštiti prelazak na drugi oblik grijanja. – piše portal Regionalne organizacije zaštite potrošača

Štednja nije “smrzavanje” i neprovjetravanje prostorija, štednja je smanjena potrošnja , a da pri tom osjećaj topline ostaje isti.

ROZP vam savjetuje kao trošiti manje:

Sistem centralnog grijanja je potrebno servisirati jednom godišnje, pa ako ste ove godine zakasnili, nikako to ne propustite iduće godine. Ako su u stanu neki radijatori hladni, a drugi vrući, sistem vam nije dobro uravnotežen. Pozovite stručnu osobu da pregleda cijeli sistem.

Iza radijatora namjestite aluminijsku foliju (može i zaštita od sunca koju koristimo za zaštitu od sunca na vjetrobranskom staklu automobila), ona će toplinu isijavati u sobu, umjesto da se gubi kroz zidove.

Ako su radijatori postavljeni pod prozore, iznad njih namjestite policu (ne na njih) da toplinu odbija od prozora i usmjerava prema sredini sobe, a i sam polica će preuzevši toplinu od radijatora grijati sobu.

Nemojte preko radijatora navlačiti zastore (postoje “ljetne” i “zimske” zavjese, to nije pomodarski hit), oni sprječavaju da toplina kola sobom.

Kada ne koristite sobu, zatvorite radijator i ventilaciju da uzalud ne gubite toplinu.

Vrata zagrijavanih prostorija neka budu uvijek zatvorena, zato i postoje vrata, kako bi sačuvali toplinu.

Objesite na prozore teške, pune zavjese s mnogo nabora da hvataju topli zrak i nastojte da njihov rub dobro priliježe uz zid. Ako koristite rolete, pazite da donji rub legne na prozorsku dasku ili pod.

Zatvorite sve otvore na vratima i prozorima, korištenjem spužvaste ljepljive trake, plastične trake ili trake od bakra.

Kao dodatnu zaštitu od gubljenja topline kroz ulazna vrata, montirajte “tračnicu”, pa na nju objesite teški zastor.

Na vrata namjestite četkastu ili gumenu traku koja seže do poda

Ispod vrata je uvijek propuh, spriječite ga postavljanjem jastuka protiv propuha (odrežite rukav starog kaputa ili veste, ispunite ga krpama ili starim novinskim papirom da se zaobli i oteža, pa ga polegnite podno vrata.

Nemojte se ljutiti na visoke račune za grijanje, jer vi kreirate račun. Toplinsku energiju ne štedi nikakav mjerni instrument niti famozni razdjelnik topline, toplinsku energiju štedite vi, ali ne smrzavanjem, jer na taj način ćete uštedjeti najmanje toplinske energije i povećati izdatke za zdravstvenu zaštitu.

I savjet za kraj. Porazgovarajte sa susjedima isplati li vam se kupovati toplinsku energiju od toplane na drugom kraju grada i plaćati gubitke topline prilikom transporta do vas, koji je često i preko 60% potrošnje ili se možete preko ovlaštenog predstavnika stanara dogovoriti i početi koristi obnovljive izvore energije (solarna, vjetar itd.) umjesto da trošite novac na termofasade već energetski izoliranih zidova. Pri tome ne zanemarite trošak koji imate potrošnjom električne energije za zagrijavanje vode u kupaonici i kuhinji.

Iskustva i praksa pokazuju da je kombinacija korištenja sunčeve energije u kombinaciji sa plinom ili peletama za grijanje prostorija i vode, najjeftiniji i najisplativiji način organizacije i provedbe grijanja, a usput podiže energetski certifikat za nekoliko razreda.

ROZP vam poručuje: Nemojte se ljuti na toplane i visoke račune grijanja, samo odlučujete koliko ćete i kako trošiti na grijanje, a to vam omogućava i hrvatska pozitivno zakonodavstvo.

Ne idite se raspitivati u toplane, oni su trgovci koji ćele prodati svoj proizvod najskuplje što se može, ako i svi drugi trgovci. Raspitujte se u udrugama za zaštitu potrošača, eko udrugama, energetskim agencijama, jednom riječju kod onih koja znaju, a ne prodaju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije