Međimurje bilježi novi porast turističkih noćenja

Percepcija turizma iz godine u godinu sve se više mijenja. Tako turisti osim mora i sunca traže nove sadržaje i na kontinentu. Međimurje se u tom slučaju u posljednjih nekoliko godina pokazalo kao sredina s puno potencijala za razvijanje i turisti se u našem kraju osjećaju ugodno što pokazuju i najnoviji rezultati porasta broja noćenja u prvih devet mjeseci 2015, kazala je Sandra Herman, zamjenica međimurskog župana i zamjenica predsjednika Turističke zajednice Međimurske županije.

– Možemo se slobodno pohvaliti, kako nakon prvih devet mjeseci ove godine imamo porast broja noćenja i dolazaka turista u Međimurje od 18 %, ističe Herman. To, konkretno u brojevima znači da je do sada ostvareno 93.340 noćenja i 40.000 dolazaka, a prošla godina završena je sa 117.000 noćenja. I dok Sveti Martin ostvaruje 70% ukupnog broja noćenja, veseli što je taj broj u porastu i u Čakovcu, Prelogu i na području Općine Štrigova.

Ovo je samo dokaz da ulaganja u turizam, popratne manifestacije i u nove turističke proizvode u tim područjima daju dobre rezultate. To se posebno odnosi na turističke kampanje koje se provode za tržište Austrije i Slovenije, jer su upravo u prvih šest mjeseci ove godine ‘najjači’ bili Austrijanci, a u prvih devet mjeseci su to Slovenci.

Cikloturizam sve popularniji

Jedan od projekata koji daje veliki doprinos razvoju turizma u Međimurju je sve popularniji cikloturizam, jer se prije spomenute brojke odnose upravo na veliki porast broja austrijskih cikloturista koji preferiraju Međimurje. Prije svega, tu su prema njihovom mišljenju predivno uređene biciklističke staze, ali i razina cikloturističkih usluga koja je u Međimurju podignuta na jedan zavidni nivo.

Za međimurski turizam ovo je bila uspješna godina, a dokaz tomu je dodijeljeno priznanje Gornjem Međimurju za europsku destinaciju izvrsnosti, na nedavno održanim Danima hrvatskog turizma u Poreču, što je samo dokaz da i nacionalna turistička zajednica cijeni i vrednuje ono što se radi u Međimurju.

– Ovdje nije riječ samo o nacionalnom, već i o priznanju Europske komisije, kazala je Sandra Herman. Naime, riječ je o nagradi koju će Turistička zajednica Međimurske županije primiti u prosincu ove godine u Bruxellesu upravo od Europske komisije, a na Danima hrvatskog turizma je ona zapravo bila samo promovirana jer ju je za EK provodila Hrvatska turistička zajednica.

Gornje Međimurje dobilo je ovo priznanje kao destinacija na temu lokalne enogastronomije, a ono što je važno spomenuti da je nama to druga nagrada od kada se one od strane Europske komisije dodjeljuju. Tako je već prve godine, a to je bilo 2007. godine Sveti Martin dobio priznanje europske destinacije izvrsnosti, a sada je to priznanje stiglo za cijelo Gornje Međimurje, što vjerujem dovoljno govori o našem radu u turizmu, zaključila je Herman.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije