Kanalizacija vrijedna 20 milijuna kuna u Kotoribi se gradi 50 godina

Završetkom radova na izgradnji kanalizacije u Ulici bana Josipa Jelačića i sanacijom prometnice, završena je izgradnja kanalizacije po svim ulicama u Kotoribi, pa time sva domaćinstva u Kotoribi imaju mogućnost priključenja na sustav odvodnje otpadnih i oborinskih voda.

Za informaciju, Kotoriba ima 35 ulica dužine oko 20 kilometara, a vrijednost kanalizacije po ulicama, uključujući i glavne kolektore koji su većeg profila procjenjuje se na preko 20 milijuna kuna. Kanalizacija u Kotoribi gradila se gotovo 50 godina, a započela je odmah nakon katastrofalne poplave 1965. godine, izgradnjom prvog kolektora od “Kotoripskog kanala” do željezničke stanice.

Izgradnja kanalizacije financirala se na razne načine, sredstvima ondašnje mjesne zajednice, samodoprinosom, dodatnim sufinanciranjem mještana u ulicama gdje se gradila kanalizacija, a u zadnjih 15 godina i sredstvima “Hrvatskih voda”. Da bi kanalizacija u cijelosti imala svoju funkciju, potrebno je još izgraditi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda za koji je određena lokacija kod Donje Dubrave kao zajedničkog uređaja za sve donjomeđimurske općine.

Vezano uz to završena je izrada studijsko-projektne dokumentacije, a sami radovi na izgradnji uređaja i kanalizacije trebali bi započeti početkom 2016. godine i biti završeni najkasnije do kraja 2018. godine. Radove na izgradnji uređaja i kanalizacije po svim donjomeđimurskim općinama čija je ukupna investicijska vrijednost s PDV-om oko 200 milijuna kuna, sufinancirat će s oko 70% EU, te s po 10% Republika Hrvatska, Hrvatske vode i općine.

Svaka općina sufinancirat će vrijednost radova na svojem području, pa tako će se na području općine Kotoriba izvesti radovi u vrijednosti oko 4 milijuna bez PDV-a (dodatni prijelaz kanalizacije pod željezničku prugu kod bivšeg MTČ-a, retencijski bazen iza Sizima, crpna stanica i tlačni cjevovod dužine 1.170 metara do uređaja za pročišćavanje otpadnih voda).

Uz sufinanciranje kanalizacije, općine će s oko 10% sufinancirati i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i to prema broju stanovnika, pa će tako na Općinu Kotoriba otpasti oko 28%.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije