Eko ili starinska proizvodnja najviše zavisi o pčelama i radu ruku ljudskih

>> Eko ili starinska proizvodnja najviše zavisi o pčelama i radu ruku ljudskih

Na imanju Mladena Dobranića, ponajboljeg i najiskusnijeg međimurskog voćara, jučer u utorak, održan je vrlo zanimljiv, a kasnije su sudionici dali ocjenu i vrlo dobar skup na kojem je započela berba starinskih sorti jabuka, ali i izrečeno više podataka, o starinskim sortama voća, njihovom održavanju i na žalost, smanjenju i gotovo nestanku iz međimurskih voćnjaka.

U Brezovcu, kod Dobranića okupilo se šezdesetak prijatelja i čuvara starih sorti voća, koje je domaćin srdačno pozdravio, a nakon njega govorili su diplomirani inženjeri agronomije Marijan Čižmešija i Natalija Peter-Hunjadi, te općinski načelnik Franjo Makovec.

Najsnažnije riječi i poruke uputila je stručna suradnica za ekološku proizvodnju Savjetodavne poljoprivredne službe u Međimurskoj županiji, Natalija Peter-Hunjadi, kojoj je bilo upućeno i najviše upita nazočnih. Peter-Hunjadi je govoreći o starinskim sortama voća, točnije o njihovom održavanju i opstanku, naglasila najbitnijim način oprašivanja, od strane prirodnih oprašivatelja, među kojima su na prvom mjestu pčele, koje su prema njezinim riječima ugrožene, zbog uporabe insekticida u poljoprivredi.

Prema njezinim riječima, značajno mjesto u ekološkoj proizvodnji zauzima održavanje površina, jer ekološka proizvodnja nije zapuštanje voćnjaka, vinograda i drugih površina. Naglasila je kako je rad ruku ljudskih, osnova svega, jer u ekološkoj ili starinskoj proizvodnji i uzgoju, nema mjesta modernim strojevima i alatima.

Savjetnicu su nazočni govorili kako primjećuju nestanak bumbara i pčela samica (solitarne pčele), koji su uz medonosne pčele najbolji oprašivatelji voćnih cvijetova. Peter-Hunjadi je odgovorila kako su u pitanju ili zatrovanje i uginuće ili bolest ovih insekata, te dodala, kako je i njima potrebno liječenje.

Turističkim vlakom, sudionici su obišli Dobranićeve površine, ubrali ponešto jabuka i krušaka za sebe, te se družili uz glazbeni sastav Eko bend, i krijepili odličnim grahom i dobrim vinima.

Već danas započinje i istinsko ubiranje starinski sorti voća, pa će tako prve na red ranete, amburi, beličanke, a potom i kanade, mašanke, tepke, lesice, pogačnice, bobovci, klopčanke, zimike i druge vrste, njih nekoliko desetaka vrsti očuvanih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije