Berba starinskih sorti jabuka kod Mladena Dobranića u Brezovcu

Što su to, raneta, mušanjka, kanada, lesica, ambur, bobovac, boskop i druga imena, možda ste zaboravili ili čak niste nikada za njih čuli?

To su starinske sorte jabuka, danas rijetko gdje preživjele zbog propadanja negdašnjih voćnjaka i gruntova ili zbog potiskivanja u drugi plan od strane modernih sorti.

Želite li plodove tih jabuka vidjeti i o njima nešto naučiti ili ih kušati dođite u utorak 8. rujna 2015. na imanje obitelji Mladena Dobranića, Brezovec 9 i budite sudionici početka berbe starinskih sorti jabuka. Okupljanje je od 14 do 14,30 sati,a zajednički objed je u 15 sati. Nakon okrjepe kreće se u obilazak voćnjaka i ubiranje i konzumiranje prvih količina dozrelih plodova, jabuka jedinstvenog okusa i mirisa.

Nakon toga na redu je druženje uz Eko bend i naravno razgovori o starinskim ali i novim sortama jabuka, jer “zlatna berba” je na vratima.

Voćnjak starinskih sorti obitelj Dobranić podignula je svojim trudom te novčanom pomoći Međimurske županije i Općine Sveti Martin na Muri i osim što donosi plodove, svjedoči i o bogatstvu našeg kraja sortama jabuka koje mogu bez hladnjača i modernih načina skladištenja dugo zadržati svoje osobine. Vidimo se, svi smo pozvani!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije