Uvođenjem solidarne naknade od 3 lipe struja neće biti skuplja

Vlada je 3. rujna 2015. godine, na temelju Zakona o energiji, donijela Uredbu o kriterijima za stjecanje statusa ugroženih kupaca. Naime, u skladu s odredbama Zakona o energiji, ugroženi kupac ima pravo na pokrivanje određenog iznosa troškova za energiju, a ta prava se utvrđuju sukladno zakonima i aktima iz područja socijalne skrbi.

Navedenom Uredbom propisuje da se sredstava za potrebe naknade troškova energije ugroženim kupcima osiguraju putem uplate socijalne naknade od 3 lipe/kWh na cijenu električne energije koju opskrbljivačima plaćaju kupci iz kategorije kućanstva.

Ipak, donošenjem te Uredbe konačna cijena za kupce električne energije ne bi se trebala mijenjati. “Na tom rješenju se još radi, a Vlada u suradnji s opskrbljivačima radi i na pripremi same provedbe te Uredbe”, istaknula je pomoćnica ministra gospodarstva Sabina Škrtić, te dodala da takvim konceptom država brine o energetski socijalno ugroženima građanima, a ne stvara se dodatno opterećenje za proračun, opskrbljivače i građane, objavljeno je na stranicama Ministarstva gospodarstva.

Inače, Uredbom je utvrđeno uvođenje solidarne naknade, koja prosječno iznosi 6 kuna mjesečno po kućanstvu, njezin iznos i način prikupljanja. Pomoćnica Škrtić je također rekla da opskrbljivači električnom energijom razumiju potrebu rješavanja tog problema i pokazali su razumijevanje i spremnost za iznalaženje rješenja te su u dosadašnjim razgovorima izrazili namjeru kako neće poskupljivati električnu energiju za građane.

Opskrbljivačima na tržištu RH takav pristup u rješavanju problema energetskog siromaštva nije novost jer se u većini EU zemalja provode slični modeli kojima se rješava jedno od gorućih socijalno-ekonomskih pitanja.. Inače, opskrbljivači su, sukladno toj Uredbi, dužni ta sredstva uplatiti na poseban račun Državnog proračuna, a korisnik tih namjenskih sredstava je Ministarstvo nadležno za pitanja socijalne skrbi.

Vlada RH će na prijedlog ministra nadležnog za pitanja socijalne skrbi donijeti uredbu kojom uređuje mjesečni iznos naknade za ugroženog kupca energenata, način sudjelovanja u podmirenju troškova energenata korisnika naknade te postupanje nadležnih centara za socijalnu skrb vezano za priznanje predmetne naknade.

AUTOPLAY VIDEO u nastavku: Dan poslije odluke o poskupljenju struje svim kućanstvima zbog pomoći sriomašnima, Vlada se trudi objasniti da će tzv. solidarnu naknadu platiti dobavljači o čemu će sljedećg tjedna biti potpisan sporazum. HDZ to naziva ‘kvazi rješenjem i predizbornim trikom’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije