Međimurje – hrvatska gospodarska oaza

Prihodi u Međimurskoj županiji na godinu rastu tri i pol posto, a čista dobit čak je četiri puta veća nego na razini države. Usto, Međimurje je već dva desetljeća najpoželjnija hrvatska regija za strane investitore koji su zaposlili više od pet tisuća domaćih ljudi. To je i jedan od razloga što je lani broj nezaposlenih smanjen za dvije tisuće, javlja HRT.

Povećan je izvoz, porasle su investicije, a očekuje se i najveći ukupni prihod međimurskoga gospodarstva u proteklih šest godina. Usto, broj nezaposlenih pao je ispod pet i pol tisuća.

Više od 70 posto međimurskih poduzeća bilježi bolje poslovne rezultate u odnosu na prošlu godinu, a odlična je vijest da se oporavila obućarska i tekstilna industrija. Čakovečki Jelen Profesional ove će godine proizvesti više od 200 tisuća pari obuće za specijalne namjene, te ostvariti prihod od dvadesetak milijuna kuna. Zahvaljujući kvalitetnom vlastitom proizvodu, izvoz im je porastao za 20 posto.

Dobit po zaposlenom u Međimurskoj županiji iznosi 17 tisuća kuna. To je čak pedeset posto više od hrvatskog prosjeka. No, najveću stopu rasta prihoda po zaposlenom nažalost ne prate i plaće – one su gotovo 30 posto manje od državnog prosjeka, objavio je HRT na svojoj web stranici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije