Voćke dobro podnose paklene vrućine jer su pravilno tretirane

>> Voćke dobro podnose paklene vrućine, jer su pravilno tretirane

Na imanju Obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva (OPG) Dobranić-Argo u Brezovcu, jučer u srijedu, održan je zanimljiv stručno edukativni i zabavni program, kojeg je organizirala tvrtka Bayer za Hrvatsku.

Najviše se govorilo o stanju voćaka u ovo vrijeme ljetnih vrućina, o do sada obavljenoj i predstojećoj zaštiti od raznih bolesti i nametnika. Rečeno je kako sve voćke, pa čak i bobičasto voće, dobro podnose visoke temperature, a kako je veliki postotak opskrbljen sistemom navodnjavanja problema nema.

Svi voćari, ali i vinogradari koji su kvalitetno i pravovremeno obavili zaštitu nemaju gotovo nikakvih problema, te im sada predstoji priprema za berbu ranijih i srednje ranih sorti jabuka i krušaka, dok se šljive, breskve i nektarine ubiru ovih dana.

Ne bude li tuče, premda je i po tom pitanju stvorena zaštita većeg broja voćnjaka, te ako se preostala tretiranja obave pravovremeno, može se očekivati solidna berba. Velika većina voćara i vinogradara kazala je kako su vrlo zadovoljni Bayerovim zaštitnim sredstvima i savjetima agronoma.

O zaštitnim sredstvima, iskustvima i onom što još slijedi do početka berbe govorili su agronomi Petar Živković i Milorad Šubić i vlasnik OPG-a i ujedno predsjednik Udruge voćara, vinogradara i voćara Općine Sveti Martin na Muri, Mladen Dobranić.

Na skupu je bio i Tomislav Horvat, predsjednik Međimurske udruge za integriranu proizvodnju voća, od kojeg smo željeli doznati kako teku pripreme i kada će se održati Međunarodni voćarski sajam u Donjem Kraljevcu, međutim konkretnog odgovora nije bilo.

Za sve sudionike Bayer i Dobranić organizirali su domjenak u izvedbi osoblja LifeClass i zabavni program uz glazbeni sastav, kojeg čine Augustin Dvanajščak, Dragutin Flinčec, Kristijan Hadela i Mladen Dobranić.

Dobranić je sve sudionike ovog skupa pozvao na Dan polja koji će biti 8. kolovoza u sklopu Dana turizma Općine sveti Matin na Muri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije